• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • DENİZLİ'ye SORDUK
  • Güncel
  • Muhtarlar
  • AK Parti
  • CHP
  • MHP
  • DTO
  • Resmi Reklamlar
  • Fırsat Reyonu SAĞLIK Diğer Partiler BELEDİYE İYİ PARTİ Ekonomi Asayiş Eğitim Bilim ve Teknoloji
  • Ara
SON DAKİKA:
15:51
Gelen tepkiler üzerine geri adım atıldı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Ayberk Akın
  3. Piyasanın Kader Haftası
19 Eylül 2021 - 16:25

Piyasanın Kader Haftası

19 Eylül 2021 - 16:25
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Piyasanın Kader Haftası
Ayberk Akın
Genç Bakış

Birkaç yazıdır konuştuğumuz o kritik haftaya gelmiş bulunuyoruz. Küresel ve ulusal piyasaların kaderini çizecek kararların, konuşmaların ve olayların gerçekleşeceği bu süreçte senaryolar üzerinden yatırım enstrümanlarına seviyeler belirlemeye ve ekonomileri kendi doğrularımıza göre yorumlamaya çalışacağız.
Öncelikle küresel taraftan başlayalım çünkü ulusal olarak ülkelerin vereceği kararların merkez noktası FED kanadının söylemleri olacaktır. Piyasayı takıp edenler “varlık alımlarının azaltılması” tamlamasına zaten alışıktır, tanımını bilmeyenler için de basit bir şekilde piyasaya akıtılan dolar musluğunun kısılması olarak örneklemek mümkündür. FED tarafında beklenti bu yönde, en azından bu programın tarihinin ve miktarının belirlenmesi bekleniyor. Cuma gün altın ve gümüş onsu başta olmak üzere değerli metallerde gelen sert satış dalgası da bunun bir fiyatlaması olarak kabul edilebilir. Altın ve gümüş yatırımcısının bu kararı kesinlikle takip etmesi gerekir çünkü iki yatırım aracı da destek seviyesinde. Bu seviyelerin altında fiyatlamalar, dolar/TL kuruna bağlı olmakla birlikte gram tarafında bir düşüşe sebep olabilir. Ancak yinelemekte fayda var; uzun vadeli ve fiziki altın tutanlar için endişeye mahal yok. Kısa vadeli yatırımcılar için ise gram tarafında 472 desteğinin ve 492 direncinin mühim seviyeler olduğunu belirtelim. Yine küresel piyasaların Çin kanadında ciddi bir gelişme var. O da “evergrande” meselesi. Çin’in emlak devi iflas noktasına geldi ve Çin hükümeti kurtarma operasyonuna gidecek mi? Piyasaların sorduğu sorulardan bir tanesi ve aslında daha mühimi domino etkisi ile bahsettiğimiz küresel sıkıntıların kıvılcımı hâline gelir mi? Şu şartlarda böyle bir durum yaşanacak gibi görünmüyor ancak kulaklarınızın bir tanesinin yine o tarafta olmasında fayda var.

Memleketimize dönecek olursak; Merkez Bankası’nın faiz kararı var. Herkesin farklı bir beklentisi ve görüşü var. Bu da öngörülebilir ve kararlı para politikası duruşunu zedeliyor. Merkez Bankası aylardır piyasadaki imajını zedeliyor. Şunu net bir şekilde gördük ki faiz artırımı gelmeyecek. Peki faiz düşürülecek ise de ne zaman ilk hamle gelecek? Bu konuda farklı senaryolar var hemen onları yazalım sizlere: Ekim-Kasım’daki baz etkisiyle enflasyondaki hafif gevşeme ihtimaline binaen bu ay pas geçilerek piyasayı biraz sakinleştirip kuru tekrar 8,22-8,48 bandına bir ay daha indirebiliriz. Daha önce denenip başarısız olunan fikri kanıtlamak için bu ay bir faiz indirimine gidilip Ekim-Kasım’daki olası enflasyon düşüşünü “bakın faizi indirdik enflasyon düştü” noktasına bağlamak isteyebilirler. Elbette bu konuda belirleyici olacak iki şey var; birincisi FED tarafından gelecek sinyaller, ikincisi de Sayın Cumhurbaşkanı’nın BM toplantıları. Cuma günkü 8,65 civarlarına olan atak küresel piyasalarda olan bitenlerin bize etkisini fragman olarak gösterdi. Gelişmekte olan ülkelere giren paralar, FED’e doğru gözünü çevirdi. Bu şartlar altında faiz indiriminde piyasa acımaz. Çünkü piyasanın bildiği bir şey var; bu ay indirmezlerse gelecek ay indirecekler. Ben pas geçmelerini umuyorum fakat indirilecekse de en fazla 50 baz puan indirilmesi gerektiğini 100 ve üzeri puanlardaki indirimlerde kamunun da dövizi tutamayacağını düşünüyorum. Ancak ne karar alacaklarını bilmiyorum çünkü neye göre karar alıyorlar onu bilmiyorum.

Yatırım araçlarındaki önemli seviyelere gelecek olursak; Dolar/TL tarafında 8,53 bizim strateji belirleme noktamız olacak. 8,53 altı fiyatlamalar faiz indiriminin gelmeyeceğini ve “Naci Ağbal’ın doğru hamlesi üzerinde pas oyunu oynamaya devam edileceğini” gösterir. Üzerindeki fiyatlamalar ise yukarı doğru sinyallerin yakıldığının işaretçisi olabilir. Gram altın tarafında ise 472-492 bandı takip edilmesi gereken bir aralıktır. Zaten bir bant aralığında emtiaların hareketini beklediğimizi daha evvel de paylaşmıştık. Kripto varlıklar tarafında ise Bitcoin’in 48.000 seviyesindeki kararı yine bir strateji belirleme yöntemi olacak. 48.000 ile 50.000 arasındaki hamleler normal karşılanabilir ancak 48’in altı ve 50’nin üstü fiyatlamalar sert hareketleri beraberinde getirebilir. Ons tarafı da kripto varlıklar tarafı da ve hatta bizim kur da FED’in söylemlerine bağlı. Senaryolar masada, fiyatlamaları takip etmek gerekir ve muhakkak TL pozisyonun açılması gerekir. Elbette bunlar bizim şahsi fikirlerimiz olup bir yatırım tavsiyesi içermemektedir.

Son olarak değinmeden geçemeyeceğim iki nokta daha var. Bunların ikisi de fahiş fiyat tartışmalarıyla alakalı. Beceriksiz ekonomi yönetimini, göz göre göre gelen enflasyonu sağa sola yıkamazsınız. Kaldı ki rafları fahiş fiyatla suçlayıp ev kirası söz konusu olduğunda abartıyorsunuz gibi kelamları kullanamazsınız. Fahiş fiyat falan yok ortada bu düpedüz enflasyon. Türk vatandaşının parası cebinde eriyor, hayat gün geçtikçe daha pahalı oluyor, öğrenciler açıkta kalıyor, aileler mahcup oluyor. Sizler de sadece izliyorsunuz. İkincisi de fahiş fiyatın tartışıldığı bir program. Elbette programda bir ekonomist yok. Ekonomistler yok ama isimleri geçiyor. Bir gazeteci (!) 2001 krizinde ülkeyi batırdığı gerekçesiyle Dr. Mahfi Eğilmez’i suçluyor. Mahfi Hoca hiç TCMB’de görev almadı, kamudaki görevinden de 1997’de istifa ederek ayrıldı. Kaldı ki 2001 krizi hakkında yayımladığı ve uyardığı tarihi bir raporu bulunuyor. Diyeceğim o ki; bakmıyorlar, görmüyorlar ve bilmiyorlar yalnızca konuşuyorlar.

Yatırımcıların gözü kulağı gelecek haberlerde olsun. Bu hafta teknik değil temel analizlerin daha önemli olduğu bir hafta olacak. Bu sebeple verdiğimiz seviyeler tutmayabilir çünkü bilirsiniz piyasanın neye nasıl tepki vereceği kestirilir ama bilinmez. Ancak bildiğimiz tek şey; birinci kuralın para kaybetmemek olduğudur.
 

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • EKONOMİ KAVŞAĞINDA U ATMA VAKTİ - 19 Haziran 2023
  • EKONOMİ İÇİN KÖTÜ GÜNLER BİTTİ ŞİMDİ SIRADA DAHA KÖTÜLERİ Mİ VAR? - 16 Mayıs 2023
  • SEÇİM FİYATLAMASI - 11 Mart 2023
  • RİSKLERİN, DEĞİŞİMLERİN ve FIRSATLARIN YILI: 2023 - 30 Ocak 2023
  • KÜRESEL EKONOMİDE YENİ DÖNEM: MİNAREDEN AT BENİ İN AŞAĞIYA TUT BENİ - 16 Temmuz 2022
  • 2022 Yılının Kalanında Riskler ve Beklentiler - 05 Temmuz 2022
  •  ENFLASYON PARASAL BİR OLGUDUR - 07 Şubat 2022
  • İşler Düzeldi Mi? - 26 Ocak 2022
  • SÖNDÜRMEK İÇİN YANGIN MI ÇIKARDIK - 25 Aralık 2021
  • BUNUN ADI MODEL DEĞİL YÖNETİLEMEYEN KRİZ - 11 Aralık 2021
  • Şimdi Ne Olacak? - 05 Ekim 2021
  • PİYASANIN HAFIZASI VARDIR UNUTMAZ - 09 Eylül 2021
  • %21,7 Büyüdük: Şaşırmaya veya Övünmeye Gerek Yok - 01 Eylül 2021
  • CENNET VATAN YANIYOR - 30 Temmuz 2021
  • EKONOMİ İLMİYLE İNATLAŞMAYIN ÜZERİNİZE DÜŞENİ YAPIN - 05 Temmuz 2021
  • FED'in Etkisi – Milli Takımın Ekonomi Yapısı ile Benzerliği - 17 Haziran 2021
  • TCMB-FED-NATO Üçgeni ve Türk Ekonomisi - 06 Haziran 2021
  • Yatırımcılar İçin Kritik Dönem Başladı: FED'in Faiz Kararları - 26 Mayıs 2021
  • YÖNETİLEMEYEN PANDEMİNİN SONUCU: Küresel Enflasyon - 17 Mayıs 2021
  • Bu Haftanın Kelimesi: Öncelik - 07 Mayıs 2021
  • 1
  • 2
Köşe Yazarları
Zehra Köse
Zehra Köse
Ruhun Yolculuğu: Teslimiyet ve Akış  
Bayram COŞKUN
Bayram COŞKUN
Batan geminin malları bunlar
Çağdaş YENİDEDE
Çağdaş YENİDEDE
Mahremiyetin Çöküşü: İzleniyoruz Ama İzliyor Muyuz?
Aslı Sarıkaya
Aslı Sarıkaya
Anneler En Çok Kimi Sever?
SİYASİ NEZAKETE SIĞMAZ!
Mustafa KARAPINAR
SİYASİ NEZAKETE SIĞMAZ!
İbrahim İMAMOĞLU
İbrahim İMAMOĞLU
Yüreğim Acıyor...
RUTİN HAYAT
İsmail GEMİ
RUTİN HAYAT
Ey Kudüs…
Üzeyir YİĞİT
Ey Kudüs…
Kavram ve diriltici güç olarak ADALET
Mehmet Ali ÖNER
Kavram ve diriltici güç olarak ADALET
EKONOMİ KAVŞAĞINDA U ATMA VAKTİ
Ayberk Akın
EKONOMİ KAVŞAĞINDA U ATMA VAKTİ
EY MÜSLÜMAN KİŞİ!
Bünyamin GÖLCÜ
EY MÜSLÜMAN KİŞİ!
Gazi Paşa'ya Rahmetle
Hasan ÇELİKYURT
Gazi Paşa'ya Rahmetle
Bayram değil, bizler değişiyoruz
Esra DEVİRGEN
Bayram değil, bizler değişiyoruz
Çok Okunan Haberler
Çivril’de festival konserler devam ediyor
Çivril’de festival konserler devam ediyor
MHP yönetimi, belediyenin yaptığı ihaleyi gündeme taşıdı
MHP yönetimi, belediyenin yaptığı ihaleyi gündeme taşıdı
Mutluluklarınız daim olsun
Mutluluklarınız daim olsun
Ana Sayfa
DENİZLİ'ye SORDUK
Güncel
Muhtarlar
AK Parti
CHP
MHP
DTO
Resmi Reklamlar
Fırsat Reyonu
SAĞLIK
Diğer Partiler
BELEDİYE
İYİ PARTİ
Ekonomi
Asayiş
Eğitim
Bilim ve Teknoloji
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
  • AK Parti
  • Bekilli Belediyesi
  • BELEDİYE
  • Diğer Partiler
  • Güncel
  • MHP
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
sanalbasin.com üyesidir

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim