Bu haftayı konuşmadan önce geçen haftaki yazıyla alakalı bahsetmemiz gereken birkaç mesele mevcut. Öncelikle haber akışının kurbanı olduk, FED toplantı tarihini ve kararını temel alarak bir yazı yazmıştık lakin FED toplantı yapmadı. Bu sebeple, sizleri tarih konusunda yanlış bilgilendirdiğim için affınıza sığınıyorum. Ancak bilhassa dolar kuru konusundaki nokta atışı tahminimizi de hatırlamakta fayda var. 26 Mayıs tarihli yazıda kur hakkında: “Döviz konusuna gelecek olursak da iç siyasetteki gerginlik hepimizin malumu. FED kararından bağımsız olarak dövizdeki güçlü duruşun bir şeylerin habercisi olduğunu ve bu haber ile yukarı yönlü sert hareketlerin görülebilmesi muhtemel gibi gözüküyor. İnşallah yanılan biz oluruz da piyasayı rahatlatan bir gelişme ile kurda gevşemelere tanıklık ederiz fakat bu gergin ortamda kurun düşmesini sağlayacak bir sebep de bulmak zor.” demiştik.Nitekim beklentimiz gerçekleşti ve kurda tarihi bir zirve gördük. Önce cumhurbaşkanın açıklaması ile ardından da enflasyon verilerinde açıklanan ile sitedeki rakamların uyuşmaması sebepleri ile birlikte 8,75 civarlarına kadar geldik. ABD’den gelen tarım dışı istihdam verileri ile “Dolar Endeksi’nin (DXY)” gevşemesi ile 8,65’lere kadarlık bir geri çekilme yaşandı.
Peki şimdi neler olacak, beklememiz gereken haberler ya da kararlar, takip etmemiz gereken seviyeler neler? Sayın cumhurbaşkanı katıldığı programda faizlerin düşmesi gerektiğini söyledi, ardından da rekor geldi. Burada üzerinde durmamız gereken birkaç nokta var. Birincisi, faizi savunmadığımızı her yazımızda dile getirdik ancak memleketin ekonomisi bu hâldeyken, enflasyon bu noktalara kadar gelmişken faiz indirimi yapmak mümkün değildir. Bunu yapmak ve savunmak ekonomi ilmiyle çelişmekten başka bir şey değildir. Faiz indirimi için Eylül ayının öncesinde bir beklentiye girmek ya da Eylül ayı öncesinde indirim kararı almak kesinlikle aleyhimizedir. Eylül’deki duruma bakarak gelecek planlarını yapmak lazımdır. İkincisi, ben merkez bankası başkanıyla görüştüm, düşmesi gerektiğini söyledim cümlesi. TCMB’nin bağımsızlığı konusunda kendimizi zaten anlatmakta sıkıntı yaşarken bu tarz söylemler yanlış okunur, piyasanın duygusu da yoktur ve affı olmaz. Nitekim olmadı da bu sözlerin ardından rekor seviyeyi gördük. Daha konuşulacak çok konu var, söylenenlere itirazlar ve söylenenlere binaen sorulacak çok soru var ama… Aması da var… TÜİK’in açıkladığı enflasyona piyasadan inanan kimse yok, site taşındığı için hata yapılmış vesaire. %7 büyümüşüz, ne kadar güzel. Peki yüzde kaç kalkındık? Büyüme rakamları geçen senenin ilgili dönemine göre hesaplanır, kredi odaklı büyümek çok kolaydır. Az daha dağıtalım %10 büyüyelim, madem bu kadar mühim bu rakamlar. İşinize gelen rakamları, işinize geldiği gibi servis ederek bir yere varamazsınız. Bu millet, markete pazara gitmeye korkar oldu, asgari ücretliler eriyor, çiftçiler eriyor, Marmara eriyor, orada mısınız? Rakamlarla oynayıp yaratılan algılar artık gerçek hayattakilerle uyuşmuyor farkında mısınız?
Haziran ayının önemini, kritik olduğunu ve haber akışının çok fazla olacağını söyledik. Alınan kararlara, kullanılan kelamlara ve piyasaya yapılan açıklamalara dikkat edilmesi gereken bir aydayız. TCMB’nin faiz kararı var, muhtemelen yine sabit. FED’in kararı var, geçen yazıdaki gibi enflasyon kontrol altında-faiz sabit-tahvil alımına devam. NATO zirvesinde Biden ile görüşülecek, S-400 meselesi masadaki mühim konulardan biri ve anlaşacaksak taviz vermemiz gerecek. Tavizlerden biri Doğu Akdeniz olabilir. Bu saydıklarımızın hepsi direkt olarak kuru ilgilendirecek meseleler. Bu haberlerden önce ya da sonra yine buluşacağız. Etkilerini konuşacağız, sonrasında neler olabilir ya da neler oldu bunlara bakacağız. Son olarak piyasalara gelince, kur bu haber akışlarına kadar farklı bir şey olmazsa 8,45-8,71 bandında kalır, 8,71 üzeri kapanışlar sert yukarı yönlü hareketlerin habercisi olabilir. Gram altın konusunda da birkaç haftadır getiri potansiyeli olduğundan bahsettik, nitekim orada ons gevşese döviz, döviz gevşese ons sayesinde güçlü bir duruş söz konusu. Orada da 545’li seviyeler için bu güçlü duruşun sürmesi gerektiğini ve kapanışların buralarda gelmesi gerektiğini söylemeliyiz. Kripto para piyasası da yatay bir seyir hâlinde devam ediyor, orası için de bir haber beklendiğini ve bu haberle yönün aşağıya döneceğini beklemekteyim. Bunlar bir yatırım tavsiyesi değildir, şahsıma ait tahminlerdir.
Takipte kalalım, haber akışlarını yorumlayalım ancak ülkeyi yönetenlerin ekonomideki kötü gidişatı ciddiye almaları şart. Ekonomimiz iyi değil, ekonomide değişimlere ihtiyaç var ve gelinen bu nokta kısa vadede gerçekleşmedi; senelerdir yapılan hatalar, üzerimizdeki oyunlar ve siyasetin ekonomiye talimatla bir şeyleri yaptırma hırsı bizi bu noktaya getirdi ve bunlar ne yazık ki hâlâ aynı inatla devam ediyor. Ekonomi böyle yönetilmez.