Denizli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seyhun Türk, 6 Şubat 2023 depremlerinin yıldönümünde Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın açıklaması yaptı. Başkan Türk, depremin yıkıcı etkilerini ve alınması gereken dersleri vurgulayarak, gelecekte benzer felaketlerin önlenmesi için yapılması gerekenleri anlattı.
11 İLDE YAKLAŞIK 15 MİLYON KİŞİNİN ETKİLENDİ
Başkan Seyhun Türk, 6 Şubat 2023'te meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ülke genelinde büyük bir yıkıma neden olduğunu belirtti. Depremlerin ardından 40'tan fazlası 4,0 büyüklüğünün üzerinde olmak üzere binlerce artçı sarsıntının yaşandığını ifade eden Türk, bu depremlerin hem bilim insanlarının hem de mühendislerin beklentilerini aştığını söyledi. Resmi rakamlara göre, 11 ilde yaklaşık 15 milyon kişinin etkilendiği depremlerde 50.783 kişi hayatını kaybetti, 107.204 kişi yaralandı ve 125.000'den fazla kişi enkaz altından kurtarıldı. Türk, depremde 311.000'den fazla binanın yıkıldığını, 883.000'den fazla konut ve işyerinin hasar gördüğünü ve ülke ekonomisine yaklaşık 100 milyar dolarlık bir maliyet çıkardığını belirtti.
DEPREM DEĞİL, KÖTÜ BİNA ÖLDÜRÜR
Türk, Deprem öncesinde alınması gereken önlemlerin tam olarak alınmadığını ve deprem sonrası sürece de hazırlıksız yakalandığımızı ifade etti. Depremin yıkıcılığı ve etki alanının genişliği nedeniyle koordineli bir çalışma eksikliğinin can kayıplarını artırdığını vurgulayan Türk, "Deprem değil, kötü bina öldürür" sloganı çerçevesinde toplumda farkındalık yaratmanın önemine değindi.
SORUNLARI ÖRTBAS ETMEKTEN ÖTEYE GİTMEDİ
Denizli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Türk, son 40 yılda şehirlerin hızlı nüfus artışı ve plansız yapılaşma nedeniyle yüksek riskli yapı stoklarıyla karşı karşıya kalındığını belirtti. İmar affı gibi uygulamaların sorunları örtbas etmekten öteye gitmediğini ifade eden Türk, kentsel dönüşüm uygulamalarının bir standarda kavuşmaması ve vatandaşlara tam olarak anlatılamaması nedeniyle sorunların çözülemediğini söyledi.
GELECEĞE YÖNELİK ÖNERİLER VE ÇÖZÜMLER
Başkan Seyhun Türk, gelecekte benzer felaketlerin yaşanmaması için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:
Deprem Yönetmeliği'ne uygun, dayanıklı yapılar inşa edilmeli.
Zemin etütleri titizlikle yapılmalı ve zemin kapasitesi yüksek alanlara yapılaşma tercih edilmeli.
Kentsel dönüşüm projeleri hızlandırılmalı ve vatandaşlar bilinçlendirilmeli.
Sürdürülebilir ve çevreye saygılı yeşil binalar üretilmeli.
Kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve bireyler sorumluluk alarak hareket etmeli.
PLANSIZ YAPILAŞMA VE DAR SOKAKLARIN BÜYÜK BİR RİSK
Türk, Denizli'nin birinci derece deprem kuşağında yer aldığını ve tarihte yıkıcı depremlere tanıklık ettiğini hatırlattı. Şehir merkezinde taşıma kapasitesi zayıf zeminlere yüksek katlı yapıların inşa edildiğini belirten Türk, olası bir depremde bu yapıların nasıl performans göstereceği konusunda endişelerini dile getirdi. Plansız yapılaşma ve dar sokakların büyük bir risk oluşturduğunu vurgulayan Türk, kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri ile iş birliği içinde çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI İÇİN ÇABA GÖSTERİLMELİ
Türk, depremlerin sadece altyapı ve üstyapıyı değil, kültürel varlıkları da tahrip ettiğini belirtti. Deprem bölgesinde 8.500 kültürel varlıktan 169'unun yıkıldığını, 1.646'sının hasar gördüğünü ve kültürel mirasın korunması için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
HERKESİN ÜZERİNE DÜŞEN SORUMLULUĞU ALMASI GEREK
Başkan Türk, yaşanan acı tecrübelerin bir daha yaşanmaması için herkesin üzerine düşen sorumluluğu alması gerektiğini vurguladı. Depreme dayanıklı, güvenli ve sürdürülebilir kentler inşa etmenin önemine değinen Türk, "Geleceğe hazırlanarak, olası doğal afetlere karşı hazırlıklı olmalıyız" çağrısında bulundu. Denizli İnşaat Mühendisleri Odası olarak, deprem ve diğer doğal afetlere karşı dirençli bir kent oluşturmak için çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Türk, toplumun her kesiminden destek beklediklerini ifade etti. ALİ AKGÜN