Mali Müşavirler Odası Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜRMOB Birlik Delegesi Bağımsız Adayı İbrahim Apalı, meslektaşlarını ziyaretlerde hedeflerini ve projelerini anlatmaya devam ediyor. Meslek mensuplarının sorunlarını ve beklentilerinin her geçen dönem daha da arttığına dikkat çeken Apalı, en önem verdiği projelerini şu şekilde sıraladı. Öncelik olarak 3568 sayılı meslek yasasının günümüz şartlarına uygun işlerliği olan bir kanun olması ve haksız rekabetle mücadelede odaların elini güçlendirmek için mücadele edeceklerini anlatan Apalı, “Ücret tarifesinin Maliye tarafından değil üst birliğimiz tarafından ekonomik şartlara ve iş durumuna uygun resmi gazetede yayınlaması için mücade edeceğiz. 5 bin YMM’nin 130 bin SMMM hakkında karar vermemesi için mücadele edeceğiz” dedi.
“YEŞİL PASAPORT İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”
“Uluslararası arenada hizmetlerimizi geliştirmek ve hizmet ihracatı için mücadele edeceğiz. Bunun için YEŞİL PASAPORT Mali Müşavilerin en doğal hakkı olduğunu düşünüyoruz” diyen Apalı, haksız rekabetle mücadele için odalarda denetim komisyonlarının kurulması ve yasal olarak işlerliğinin olması için mücadele edeceklerini anlattı. Apalı, “Kota uygulaması için pilot bir ilin şecilmesi ve uygulanabilirliğinin araştırılması için mücadele edeceğiz. Adı olan ama uygulaması olmayan mali tatil için mücadele edeceğiz. Mücbir sebeblerin uygulanabilirliğinin artırılması için mücadele edeceğiz. Çünkü cezalar artık çok ağır. Tahsilat sorunları ile ilgili olarak 6 ay muhasebe borcunu ödemeyen mükelleflerin beyanname gönderebilme yetkisinin sınırlanması ve başka bir meslektaş tarafından da onaylanamaması için mücadele edeceğiz. Meslekte tahsilat esası ve tahakkuk esası uygulamasının olumsuzluk larının giderilmesi için mücadele edeceğiz” dedi.
“KURSLAR DÜZENLEYECEĞİZ”
KDV vergisinde KDV oranın indirilmesi veya tevkifat uygulamasının gelmesi için de mücadele edeceklerini aktaran Apalı, “Serbest meslek makbuzlarında yapılan stopaj kesintilerinin geçici vergi dönemleri itibari ile vergi mahsubunun yapılabilmesi için mücadele edeceğiz. Enflasyonun yüksek olduğu bizim gibi ekonomilerde kesintilerin mahsubunun veya iadesinin bir yıl sonra yapılması halinde zaten bir değeri ve bir hükmü kalmıyor. Oda da bileşim uzmanı ve vergi kanunlarında ve SGK kanunlarında uzman kişilerden destek almak için alo danışma hattı oluşturacağız. Eleman ihtiyacını karşılamak için İŞKUR ile ve Pamukkale Üniversitesi ile işbirliği yapıp kurslar düzenleyip mali müşavirlik mesleğini gençlere anlatacağız. Kariyer bir meslek olması için mücadele edeceğiz.15 yıldır bu mesleği içra eden ve 2 defa staj dosyasını yakmış olan meslektaşlarımıza 3. dosyasında destek için ek 2 puan verilmesi için mücadele edeceğiz. Toplumda vergi bilincinin oluşması ve mali müşavirlerin bu konudaki öneminin ön plana çıkartılması için mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.