Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Fatih Karahan, Denizli'de düzenlenen TCMB Para Politikaları ve Makroekonomik Görünüm Toplantısı'nda iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıya Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan da katıldı. Erdoğan, toplantı sonrasında TCMB Başkanı Karahan ile yeniden görüşerek, Denizli iş dünyası ile üyelerinin istek, öneri ve beklentilerini anlattı ve Bir Dosya Halinde İletti. Oldukça verimli geçen bir organizasyon olduğunu söyleyen Başkan Erdoğan, Dr. Karahan’a sektörlerinin taleplerine gösterdiği yakın ilgisinden dolayı teşekkür etti.
ERDOĞAN: "VERİMLİ BİR TOPLANTI OLDU"
DTO Başkanı Uğur Erdoğan, toplantının oldukça verimli geçtiğini belirterek, Dr. Karahan'a sektörlerin taleplerine gösterdiği ilgi için teşekkür etti. Erdoğan, "İş dünyamızın ve sektörlerimizin daha iyi olması için el birliğiyle çalışıyoruz. Daha yaşanabilir ve güçlü bir Denizli hayal ediyoruz. Bu bağlamda, Merkez Bankası Başkanımıza düşüncelerimizi aktardık" dedi.
İHRACATÇILARIN REKABET GÜCÜ İÇİN ÖNERİLER
Başkan Erdoğan, ihracatçı firmaların rekabet gücünü artırmak için bir dizi öneride bulundu. Bunlar arasında, İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) düzenleme zorunluluğunun 15 bin dolardan 50 bin dolara çıkarılması, ihracat bedellerinin en az yüzde 30'unun Türk lirasına çevrilmesi zorunluluğunun kaldırılması veya oranın düşürülmesi yer aldı. Ayrıca, 50 bin doların altındaki İBKB zorunluluğunun kaldırılması ve 50 bin dolar üzerindeki döviz bedellerinin 180 gün içinde yurda getirilme zorunluluğunun esnetilmesi önerildi.
RUSYA İLE TİCARETTE YAŞANAN SORUNLAR
Rusya ile ticarette yaşanan sorunlara da değinen DTO Başkanı Erdoğan, Rus bankalarının uluslararası para aktarım sisteminden çıkarılmasının, Rusya ile ticaretin 2023'ten 2024'e yüzde 17 azalmasına neden olduğunu belirtti. Bu nedenle, Rusya'dan banka kanalı dışında gelen ihracat bedelleri için Nakit Beyan Formu düzenlenmesi zorunluluğunun kaldırılmasının faydalı olacağını ifade etti.
FİNANSMAN VE KREDİ POLİTİKALARINA İLİŞKİN TALEPLER
Erdoğan, yüksek enflasyon ve faiz politikalarının finansmana erişimi zorlaştırdığını belirterek, enflasyondaki düşüşe paralel olarak faiz indirimi politikasının devam etmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ihracatçıların finansman maliyetlerini düşürmek için uygun reeskont kredilerine yöneldiğini, ancak bu krediler için döviz alımı yapmama taahhüdü vermek zorunda kalmalarının sorun yarattığını belirtti. Bu taahhüdün kaldırılmasının rahatlatıcı olacağını ifade etti.
KREDİ POLİTİKALARINDA ESNEKLİK TALEBİ
Bankalara uygulanan regülasyonların firmaların kredi kullanımını kısıtladığını belirten Başkan Erdoğan, özellikle KOBİ'ler için TL kredilerde yüzde 2,5, KOBİ harici firmalarda yüzde 2 ve yabancı para kredilerde aylık yüzde 1 büyüme rasyosu uygulandığını hatırlattı. Firmaların bankalarda limiti olmasına rağmen, ödemelerinde zorluk yaşadığını belirten Erdoğan, kredi tabanının her ay enflasyon açıklandıktan sonra genişletilmesi ve bankaların kredi limitlerini artırmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi. ALİ AKGÜN