Yürüyüş protestosu başlattı

CHP Denizli'den sosyal medya hesabından partiyi küçük düşürücü paylaşımlar yaptığı gerekçesi ile 1 yıllığına ihraç edilen Orhan Karaca, kararı hukuka aykırı bulduğu için Ankara'ya yürüme protestosu başlattı. İtiraz dilekçesinin CHP Genel Merkez'e teslim edecek.


Geçtiğimiz yıl Temmuz ayı içerisinde sosyal medya hesaplarından CHP’yi küçük düşürdüğü gerekçesi ile Orhan Karaca hakkında kesin ihraç talebi ile Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmişti. Başkasının kararının uygulandığını ve 1 yıllığına partiden ihraç edildiğini söyleyen Orhan Karaca, CHP Genel Merkez’e hazırladığı itiraz dilekçesini teslim etmek üzere yola çıktı ve yürüyüş protestosu başlattı. Karaca, 466 kilometre olan Denizli-Ankara yolunu yaya bitirecek.

“Yola çıkmanın gerekçesi yol” diyerek sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan Karaca, “Tüm Devrimci inancımla Denizli CHP il örgütünü Merkezefendi’de kazanılan İlçe Belediyesinde partiye sırt dönenlere inat Ankara’ya yaya yürüme protestomu başlatıyorum. Kazamız mübarek olsun. Herkesten dayanışmamıza destek bekliyorum. Kazamız mübarek olsun. Biraz örgütsüzlükte olsa da illa da örgütlü yürüyeceğim yol bize her şeyi gösterecek” ifadelerine yer verdi.

ORHAN KARACA'NIN GENEL MERKEZE YAZDIĞI DİLEKÇE:

CUMHURİYET HALK PARTİSİ GENEL BAŞKANLIĞINA/ANKARA

KONU: Kanun, Tüzük ve Disiplin Yönetmeliği Esas ve Usullerine uymayarak tam hukuksuzluk halinin oluşması

Dilekçeme kendimi tanıtarak başlamak istiyorum; Denizli ili Merkezefendi İlçesi üyesiyim Babam İsmail Karaca 1972-1989 yılları arasında küçük bir kasaba olan Çardak/Beylerli’de Belediye Başkanlığı yapmıştır. Denizli Belediyesinde1990-2003 yıllarında işçi olarak çalıştım 2003-2005 döneminde DİSK/Genel-İş sendikası Denizli şubesinde Şube sekreteri olarak görevde bulundum, 2014 yılında Merkezefendi ilçesinde yapılan Yerel seçimde ön seçimle Belediye Meclis Üyesi oldum, oğlum İsmail Karaca Aksaray Üniversitesinde (2014-2019) öğrenimini yaparken Aksaray İl Gençlik kolları Başkanı oldu. Partimizin 37. Kurultayı Aksaray Delegesidir. Halen Aksaray Gençlik Kolları İl Başkanlığı görevine devam etmektedir.
CHP Denizli il Disiplin kurulunca 22.07.2020 tarih, 2020/02 Dosya No ile tarafıma gönderdiği CHP Denizli İl Başkanlığının 17.06.2020 tarih ve 2020/21 sayılı yazı ile yönetim kurulunun 16.6.2020 tarih ve 4 no.lu kararı uyarınca Parti Disiplinine aykırı eylemlerde bulunduğum gerekçesiyle Kesin ihraç talepli olarak disiplin kurulumuza sevk edilen dosyanız ile ilgili olarak İl Disiplin kurulumuzca hakkınızda kovuşturma başlatılmıştır. Diye başlayan
Buna göre; Sosyal medya hesapları üzerinden gerek kendi profiliniz gerekse üçüncü kişilerin profillerinde yaptığınız paylaşımlara yapılan yorumlar, WhatsApp gruplarında ki mesajlarında Cumhuriyet Halk Partisi’ni ve yöneticilerini küçük düşürücü eylemlerde bulunduğunuz iddia edildiği anlaşılmakla,  diye biten Şikayetçisi olmayan delili, kanıtı ve belgesi bulunmayan bir tebligatla Disipline sevk edildiğimi öğrendim. (Denizli İl Disiplin Kurulu Tebligatı)
Süreç; YDK’ da onayıyla Parti üyeliğinden Geçici 1 yıl çıkarma ceza verilmesiyle sonuçlandı. Disiplin Kuruluna sevk edildiğim Tebligatın elime ulaşmasıyla süreç içime hiç sinmediği için Kararın iptali için yargıya başvurdum. Dava dosyasına;  E-Devlet üzerinden Vatandaş UYAP sistemine girip baktığımda,
Tüzük ve Disiplin yönetmeliği esas ve usulleri çerçevesinde işlemlerin yapılmadığını fark ettim.
Oysa Disipline verilmede iş ve işlemleri yönetmelik net bir şekilde açıklamaktadır.
DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ:
MADDE 17- Disiplin soruşturmasına başlanması
(1) Partilinin parti suçu işlediğinin bildirilmesi üzerine; İlçe başkanı hakkında şikâyette bulunulan Partilinin olayla ilgili yazılı açıklamasını ister. Partiliye, açıklama için yedi (7) gün süre verilir. Bu süre İçerisinde açıklama yapmayan partili, bu hakkından vazgeçmiş sayılır.
(2) Açıklamada bulunan partilinin, yazılı açıklamasında delil veya tanık bildirmesi halinde toplanması uygun bulunan deliller toplanır, olayla ilgisi bulunduğu anlaşılan tanıkların beyanları yazılı olarak alınır.
(3) İlçe başkanı, yukarıdaki fıkralar uyarınca işlemler tamamlandıktan sonra, alınan açıklama ve toplanan delilleri, hakkında şikayette bulunulan partilinin kimlik ve adresini, parti üyelik belgesinin onaylı örneğini, varsa yakınma konusu olayı saptayan tutanak ve diğer delilleri içeren bir dosya düzenleyerek, görüşmesi için ilçe yönetim kuruluna sunar.
(4) İlçe Yönetim Kurulu dosyayı inceleyerek partilinin disipline sevk edilmesi veya disipline sevk edilmemesi gerektiği yönünde görüşünü belirler. Disipline sevk edilmesi gerektiği görüşüne varılması halinde, dosya sevk konusunda bir karar vermek üzere il yönetim kuruluna gönderilir.
a) Şikâyetçi dilekçesi yoktur.
b)İlçe Yönetim Kurulu Kararı yoktur.
c)CHP Merkezefendi İlçe Başkanlığı, ilçe Yönetim kurulu kararı olmamasına rağmen 12.03.2020 tarih ve 63 sayılı yazı ile Denizli İl Başkanlığına Disipline sevk için CHP Antetli kâğıda yazarak gönderir.
d)İl Başkanlığı ilçe Yönetim Kurulu kararı olmamasına rağmen İl yönetim kurulu kararı alarak Disipline sevk edilme kararı alıp İl Disiplin kuruluna yazarak bildirir.
e)İl Disiplin Kuruluda ilçe Yönetim Kurulu Kararı olmamasına rağmen 1 yıl geçici çıkarma kararı alarak sonlandırır.
Disiplin Yönetmeliği gereği YDK’ya itiraz hakkımı kullanıp itiraz da bulundum ( Vatandaş Uyap’tan Dosyanın içeriğine baktığımda;
YDK Denizli İl Başkanlığına 17.09.2020 tarih ve 2020/62 sayılı yazıyla Hakkında disiplin soruşturması yapılan Denizli İli Üyelerinden Orhan Karaca’nın kurulumuza yaptığı itiraz başvurusu incelenmiş ve Kurulumuzun gündemine alınmıştır.
Dosyanın usul ve esas yönünden incelenmesini sağlamak üzere;
İlçe Yönetim Kurulu Kararı
Disipline sevk edilenin İlçe Başkanlığı’na yaptığı açıklama
c-d-e-f-g-h-i-j
Bir hafta içinde, Yüksek Disiplin Kurulumuza gönderilmesi gerekmektedir. Açıklaması bentlerde belirtilmiş bir yazı ile belgeleri istemiş.
YDK nihai kararını vererek Geçici 1 yıl çıkarma Cezasını onaylamıştır.
YDK Dosyanın usul ve esas yönünden incelenmesini sağlamak üzere Denizli İl Başkanlığından 17.09.2020 tarih ve 2020/62 sayılı yazı ile listelediği evrakları istemiştir. YDK’da esas ve usul yönünden evrakların incelmesin de hassasiyet göstermemiş olduğu görülmektedir.
Merkezefendi ilçe Başkanlığı şahsımı disipline sevk eden yazısın da yönetim kurulu kararından bahsetmemesine ve benimle ilgili ilçe Yönetim Kurulu karar alınmamasına rağmen Denizli İl Başkanlığı Geçmiş dönem Merkezefendi İlçe Başkanı Tolga Varlıker’in disipline sevk edilen İlçe yönetim kurulu kararını Bana ait alınmış bir kararmış gibi istenilen belgelerin içine koyarak YDK’unu yanıltmış ve kandırmış olduğu anlaşılmaktadır.    
TALEP: Hakkımda Yapılan disiplin kovuşturmasını ve verilen kararı kasıtlı buluyorum, Şahsımı derinden üzen ve yaralayan bu duruma vesile olan Merkezefendi İlçe Başkanı ve Yönetim kurulu, Denizli İl Başkanı ve Yönetim Kurulu ve de İl Disiplin Kurulu hakkında Kurultaydan sonra en büyük karar organı olan PM’ de ele alınarak gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 14.06.2021
Bilgi ve Belgeler: CHP Denizli İl Disiplin Kurulu 2020/38 esas 2021/8 Karar sayılı dosyası,
                              CHP Yüksek Disiplin Kurulunun 2020/40 esas 2021Karar sayılı Dosyası
                                                                                                                  ORHAN KARACA