Yastık altında servet yatıyor

CNN Türk Haber Müdürü Dicle Canova'nın sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekci, 'Şu anki tahminlerimize göre yastık altında yaklaşık 200 milyar dolarlık altın var' dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtladı. Zeybekci, açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirerek, Mayıs ayında tek haneli rakamlara ulaşılacağını müjdeledi. Bakan, “Şu an mazeret üretebiliriz ama enflasyonumuz yüksek. Bunun nedenleri arasında başta kur geliyor. Vergi artışlarının yansımaları da var. Kur etkisi Mayıs’a kadar devam edebilir. Nisan ayında da kurun etkilerini görecek olsak da Mayıs’tan itibaren nötrlenecek. Enflasyon Mayıs’ta tek haneye inecektir. Yıllık hedefte de problem olacağını sanmıyorum. “ dedi.

Büyümede de artı yönde bir çıkış yakalandığını hatırlatan Ekonomi Bakanı Zeybekci, şu an büyümede gelinen noktanın beklentilerin üstünde olduğunun altını çizdi. Zeybekci, “şu anda bu büyüme beklentilerin üzerinde ancak elbette yeterli değil. Bizim büyümemizin yüzde 5 olması gerekiyor” diye konuştu. Zeybekci, 2017 yılının ilk çeyreğinde büyümenin yüzde 4.5’i yakalayacağını belirterek, “şu anki büyümenin içinde üretim yok. Önümüzdeki günlerde üretimin de büyümeye vereceği katkıyı göreceğiz. İhracatta tarihi zirveleri zorluyoruz. 2017 itibariyle çok daha sağlıklı, üretime dayalı bir büyüme göreceğiz. İhracat da buna katkı verecek. Bu, ihracatın büyümeye verdiği son eksi katkıydı. Bundan sonrasında başlatılan ihracatın seferberliğimizin etkilerini göreceğiz.” şeklinde konuştu.

 

YASTIK ALTI ALTINLAR

Bakana ekonominin en çok konuşulan konularından biri olan yastık altı altınların durumu da soruldu. Zeybekci, “Şu anki tahminlerimize göre yastık altında yaklaşık 200 milyar dolarlık altın var. Bu kadar yüksek değerdeki varlığın ekonomi için kullanılamamış olması hakikaten kabul edilebilir değil. Orada duracağına ekonomiye katılması gerek. Ancak bu,  Türk halkının kefen parası anlayışından kaynaklanıyor. Diğer ülkelerde olmayıp bizim kültürümüzde olan bir şey. Bunu ekonomiye çekmek için çeşitli yöntemler uygulanabilir. Eğer etkili yöntemler uygulanırsa ekonomimiz yeni bir enstrümana kavuşacaktır.” diye konuştu.