Veliler bu uyarıları dikkate alın

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, 2017-2018 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala önemli mesajlar verdi.

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, www.denizlidesiyaset.com'dan Kader Sucu'ya verdiği röportajda 2017-2018 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala önemli mesajlar verdi. 

"Hem öğrencilerimiz hem de öğrenciler ile bağlantılı olan sektörlerde çalışan insanların daha dikkatli ve hassas olması gerekiyor" diyerek sözlerine başlayan Arpacı, "Bu konuda önemli olan konulardan olan servislerle başlayabiliriz. Çocukların okullara taşınması anlamında servislerin daha dikkatli olması lazım. Şoförlerin dikkatli ve özenli olması lazım. Çocukların emniyet kemerlerini mutlaka takması lazım. Servis içindeki görevlilerin çocukların inme ve binmesi karşıdan karşıya geçmeleri konusunda büyük hassasiyet göstermesi lazım. Şoförler mutlaka kuralara uymalı araç içinde sigara içmemeleri gerekir daha sonra argo kelimeler asla kullanmamalı. Bu konuyu valiliğimiz ve emniyetimizde hassasiyet ile takipteler" dedi. 

Güvenlik toplantısı yapıldı

Vali Hasan Karahan başkanlığında yapılan okul güvenliği toplantısında bu hususlar değerlendirilerek okuldaki öğrencilerimizin güvenliği hakkındaki bütün konuların konuşulduğunu aktaran Arpacı, "Bizde sağlık müdürlüğü olarak bu kurulun üyelerinden birisiyiz.

Sağlık açısından bakarsak çocukların sağlığı, beslenmesi , hijyenliği ,çocukların kişisel bakımı ve okulun bakımı temizliği bakımında bazı şeyler söylenebilir. Çocuklarımız okula gitmeden önce mutlaka bir kahvaltı yapmaları gerekiyor. Çünkü yetersiz ve dengesiz beslenmede dikkat bozukluğu olabilir, algılamada sorunlar oluşabilir ve davranış bozuklukları görülebilir. Uykusunu almayan , dengeli beslenmeyen öğrenciler devamsızlık sorunu olabilir bu neticede sabah uykusuz ve beslenmesi dengesiz olan bir çocuğun ilk birkaç dersi algılaması zor olur. Uykuya meyilli olurlar çocukların uykusu ve beslenmesi bu yüzden önemli. Kahvaltı mutlaka yapılması gereken bir öğün. Çünkü uykudan uyanınca vücut glikoza ve bazı maddelere ihtiyaç duyuyor. Onun için sabah kahvaltısı önemli bir durum. Ara öğün almaları da önemli bazı derslerin arasında ya da , ev de ders çalışırken verilecek aralarda. Bunun ile ilgili Sağlık Bakanlığı , Gıda ve Tarım Bakanlığı ve Milli eğitim Bakanlığı yapmış olduğu üçlü çalışma olan ilk ve orta dereceli okullarda süt dağıtılma projemiz devam ediyor" dedi. 

 

Beslenme konusuna dikkat

 

"Bu ara öğünlerin alınırken şekerli ürünlerle de desteklenmesi gerekiyor" diyerek sözlerini sürdüren Arpacı, "şekerli derken kola , çikolata cips ve ya gazlı içecekler değil yine yoğurt peynir ayran ve süt tarzında veya sütlü tatlılar taze sıkılmış meyve suları olması beyinin işlevini artırarak verimliliği yükseltir. Evdeki ürünler beslenmeler de çocukları etkiler. Sadece karbonhidrat  ve ya fast food ürünlere yatkın olabilirler ama beslenme bu değil. Sebzeler protein  içerikli et balık gibi tavuk gibi süt vb. ürünlerin çocuklara hem beyinsel hem de fiziksel açından tüketmesi ön görülen yiyecekler" ifadelerini kullandı. 

"Okullar önemli"

Sağlık Bakanlığının başlatmış olduğu  ‘’Sağlıklı dişler sağlıklı nesiller’’ adlı projesinden de bahseden Arpacı, "Bu projede okullarda diş bakım ürünlerinin dağıtılması , özellikle bizim Halk sağlık müdürlüğümüzün ağız diş bölümü  bu konuda çok ciddi çalışmalar yapma içerisinde. Denizli’mizde bunu gerçekten güzel bir çalışma ile yürütüklerini düşünüyorum. Halk sağlık müdürlüğümüzün ağız diş bölümünün bütün okullara yönelik belli planlaması var. Bu planlama her sene başında yapılır gidilecek okullar belirlenir.  Okulardaki yüzlerce çocuğumuza  ön bilgilendirme yapılıyor. Bakanlığımızın göndermiş olduğu protez diş  var , sağlık ekibi bu protez diş ile sınıf sınıf gezerek bilgiler verip dişlerimizi nasıl fırçalayacağımızı anlatıyor. Bakanlığımız tarafından dağıtılan diş fırçası kalem kutu gibi ürünlerle diş bakımını sevdirilmeye çalışılıyor. Sadece merkez okullar değil köy ve ilçelerede bu hizmet veriliyor. Özellikle 6-12 yaş arası çocuklarda diş çürümesinden kaynaklanan bir çok hastalığın başını ağız ve diş hastalıkları çekiyor solunum hastalıkları , parazitsel hastalıklar gibi hastalıklar görülüyor , tespit ediliyor. Ağız ve diş hastalıkları konusunda flover uygulamamız var. Bu halk sağlığın kontrolü altında bütün aile hekimleri tarafından çocuklara yapılıyor kontrolünü ve takibini ağız ve diş bölümü hassasiyet ile yürütüyor.  

Hijyende önemli hususlardan bu konu hakkında okullarda temizlik eğitimi veriliyor. Kurumumuzun bu konuyla ilgili çalışmalarımız var.El yıkanması ayak yıkanması ve yüz yıkanması gib okullarda bilgiler verdik. Okullarda tuvalet , sınıf ve bahçelerin temizliği de önemli. Çünkü toplu yaşam alanı olduğu için bunlar önemli konular. Zaten bu konularda Milli eğitim bakanlığı hassasiyet göstermekte" dedi. 

 



Cips, kola gibi obeziteyi tetikleyen ürünleri yasakladı

Son olarak okullardaki "Beyaz Bayrak" projesinden de bahseden Arpacı, "Bu projede okul kantini ve yemekhanelerinin sağlık uygulamaları için geliştirilmiş bir proje.Okul yönetiminin denetlemesi için önemli bir proje. Valimizin öncülüğün de ,  Milli Eğitim Bakanlığımızın , Emniyetin , İl sağlık ve Halk sağlık müdürlüğünün ortak yürüttüğü proje tüm il genelinde yürütülüyor. Obezite ile savaşmak adına Milli Eğitim Bakanlığı okullarda cips, kola gibi obeziteyi tetikleyen ürünleri yasakladı. Velilerden pozitif dönüşler var bundan memnunlar. Obezite çağımızın hastalığı, gelişen çocuklarda fast foot beslenmekten ziyade bizim kendi kültürümüze özgü beslenme çeşitlerini alıştırmamız çok önemli. Veliler para verip okulda beslenme yap dememeli mutlaka evde kahvaltı yaptırmalılar. Veliler bu konuda hassas olmalılar.

Milli eğitim Bakanlığımız ile hijyen temizlik sağlık konusunda birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Çocuklar diş kadar saç konusunda da dikkatli olmalılar. Bit hastalığı tedavisi kolay olan bir şey olabilir ama halk arasında hoş karşılanmıyor. Bulaşması da çok kolay. Buradan şu mesajıda verelim bu konu halk arasında utanç duyulan bir şey gibi karşılanıyor , bu herkesin başına gelebilir çocuklar oyun oynarken vb. durumlarda birbirine geçirilebilir bu normal ve utanılmaması gereken bir durum. Bu konuda bitlenme olmadan önce velilerin kontrol etmesi de önemli saçlarını kısa kestirmesi de bu konuyu azaltmak adına önemli. Bu konulardaki projelerimizde hep olumlu teşşekürler alıyoruz. Hiç olumsuz bir durumla karşılaşmadık.

2017-2018 eğitim öğretim yılının tüm ülkemize ve denizlimize hayırlı olmasını diliyorum. Geleceğimiz olan öğrencilerimize başarılar diliyorum. Son olarak eğitim için destekte bulunan Valimize yöneticilerimize  ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Denizli’de okul yaptıran çok sayıda hayırsever olması da beni çok mutlu ediyor , buradan da onlara binlerce kez teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini sonlandırdı.