Tarihi mekan turist çekiyor

Tarihi dokusu ile Denizli'nin en önemli turizm potansiyellerinden biri olan Akhan Kervansaray'ı Çinli turist grupları ağırladı.

Denizli–Afyon-Ankara Karayolunun 7. Km.sinde Akhan Mahallesi'nde hizmet veren Anadolu Selçuklularının batıdaki son kervansaraylarından olan ve iki kitabesi bulunan Akhan Kervansarayı, yabancı turistleri de ağırlamaya devam ediyor. İşletmeciliğini Balkan Tufan'ın yaptığı kervansaray, dün de Çin turist grubunu ağırladı. 

 



GENEL BİLGİLER

Anadolu Selçuklularının batıdaki son kervansaraylarından olan ve iki kitabesi bulunan Akhan Kervansaray sultan hanları şemasına uymakla beraber, oldukça küçük bir handır. 

Han'ın iki kitabesi bulunmaktadır. Kapalı olan kısmı 1253 (H. 651) yılında, avlu 1254 (H. 652) de tamamlanmıştır. Yaptıran Vali Seyfettin Karasungur bin Abdullah'tır. Kitabede II. İzzettin Keykavus'un adı geçmektedir. Simetrik bir plan göstermeyen kervansaray açık ve kapalı bölümlerden oluşmaktadır. Toplam 1.100 m2'lik bir alan üzerine oturmakta olup, kare bir avlu ve derinlemesine dikdörtgen bir holden oluşmaktadır. Kapalı mekan derinlemesine iki sıra paye ile üç sahına ayrılmıştır. Ortada bulunan sahın yan sahınlardan daha geniş ve yüksek tutulmuştur. Üst kısım tonoz ile örtülmüştür. Sivri kemerli niş biçiminde portali, basık kemerli giriş kapısı ile yarım metre dışa taşmıştır. Üzerinde bulunan kitabesi ile oldukça sade bir görünüşe sahiptir. Kapalı mekanın simetrik düzenlemesine karşın avluda asimetrik bir plan karşımıza çıkmaktadır. Avlu girişinin sağ tarafındaki bölümde, iki katlı mekanlar, bir eyvan ve iki kapalı birim yer almasına rağmen, diğer tarafta revaklar ve kapalı mekana bitişik tonozlu iki mekan yer almaktadır.


akhan kervansarayı balkan tufan denizli çinli turistler