Renk ve kokuya dikkat!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Gökhan Kinaş, kadınlarda en sık karşılaşılan vajinal akıntı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dönem dönem kadınların en çok şikayet ettiği konulardan biri de vajinal akıntılardır. Sık karşılaşılır ve farklı nedenleri olabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Gökhan Kinaş, MK Yapım Youtube kanalına konuk oldu. Kinaş, vajinal akıntının nedenlerini anlattı.

Öncelikle normal olan vajinal akıntıdan bahseden Kinaş, “Kadınlarımız; vajinal akıntı yaşadıkları zaman hemen endişeye kapılıyorlar. En az görülüp nedenleri kendilerine uyarlayıp bizlere geliyorlar. Vajinal akıntının normal olup olmadığını bilmek için önce normali bilmek lazım. Şeffaf ve krem rengi, kokusuz, sadece akıntı olarak geliyorsa normal olarak kabul edilir. Bunlardan korkmamak lazım. Miktarı da bazılarında çok olabilir, bazılarında az olabilir, dönemsel olarak da miktarında değişiklik olabilir” dedi.

Bakteri ya da enfeksiyon kaynaklı akıntıları anlatan Kinaş, “Sarı, yeşil, kokulu, kaşıntılı, yanmalı şikâyetleri varsa hastanın daha çok bakteriyel enfeksiyondur. Bazılarında peynir kesiği, parça parçadır o da mantar enfeksiyonudur. Bazen kahverengi akıntı olur. Bu da enfeksiyondan ziyade adet düzensizliklerinde görülür. Pembemsi, kahverengi akıntı genelde kan akıntıdır. Rahim ağzı kanserlerinde de bu akıntılar olur ama bunlar daha ciddidir” şeklinde konuştu.

VAJİNAL ENFEKSİYON OLMAMASI İÇİN NE YAPMALI?

Kinaş, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“Hastamız çok fazla hijyen yapınca da enfeksiyona yok açabiliyor. Bazıları temizlemek için vajinal duş yapar. Hiç önermediğimiz bir şey, bu da enfeksiyona kapıyı açar. Enfeksiyonun kapıldığı yerler en çok toplu tuvaletlerin kullanıldığı yerlerdir. Tuvaleti kullanmadan önce mutlaka temizlemeliyiz. Sifona bastıktan sonra genellikle üstümüzü toparlıyoruz.  Üstümüzü toparladıktan sonra sifona basmak lazım çünkü damlacık şeklinde de enfeksiyon bulaşabilir. Bazen tekrarlayan enfeksiyonlar oluyor. Tedavi veriyoruz, yeniden tekrarlıyor. Muhakkak muayene etmek lazım. Kişinin bağışıklığı düşük olabilir. Bazı sistematik hastalıklarda neden olabilir”.