Mutluluğun formülünü açıkladı

Psikolojik Danışman Merve Gürsoy, herkesin aradığı mutluluğa nasıl ulaşabileceğini okuyucuları için anlattı.

Çevremizdekilerden sık sık mutsuz olduğunu duyarız. Mutluluğun nerede olduğu, zaman geleceğini ise herkes tarafından merak ediliyor. Peki, nedir bu mutluluk? Psikolojik Danışman Merve Gürsoy, www.denizlidesiyaset.com’un muhabirlerinden Nurhayat Ertan Yetiş’e mutluluğun ne demek olduğunu ve nasıl mutlu olabileceğimizin yollarını anlattı.
İŞTE O RÖPORTAJ:

Nurhayat Ertan Yetiş: Mutluluk nedir? Mutsuzluğu nasıl tarif ederiz?


Merve Gürsoy: Sorunlar, sorunlar, sorunlar… daha az gülüyor insanlar, daha az sevinip, daha az mutlu oluyorlar ve tabi daha çok da mutsuz… Mutluluğa kelime anlamı olarak baktığımızda Kıvanç duyma, olgunluk, bahtiyarlık şeklinde karşımıza çıkar. Bugün biraz pozitif psikoloji kısmına değinmek istiyorum. Aklınıza pembe gözlükler, polyannacılık gelmesin hemen, sadece bir kolumuza da olumluları almak demek benimkisi. Belki mutluluk seviyenizi bir nebze arttırır.

Nurhayat Ertan Yetiş: Kişi anda kalıp kendini mutlu edebilir mi?

Merve Gürsoy: Elbette mutlu edebilir. Mesela birlikte olmaktan keyif aldığınız bir arkadaşınızla buluştunuz, uzun zamandır bu anı bekliyorsunuz. Güzel bir mekân seçtiniz ve yemek siparişini verdiniz. Yemek beklentinizin altında. “Böyle bir mekânda ne biçim yemek bu” gibi şeyler mi geçer zihninizden yoksa “Yemek hiç beklediğim gibi değil ama sohbet şahane” mi?  İşte burada mutlu ya da mutsuz olmayı tercih ediyoruz
.
Aksiliklerle gündeminizi yormak yerine hoşunuza giden, gözünüze güzel görünen, yüzünüzü güldüren şeye ya da kişiye odaklandınız mı? Hatta bu konuyla ilgili konuştunuz mu çevrenizdekilerle ya da kendi kendinize? İşte tüm mesele burada…

Nurhayat Ertan Yetiş: Mutlu olmanın belirli şartları ya da koşulları var mı?

Merve Gürsoy: Yapılan bir araştırmada insanların mutluluk seviyelerinin aslında maddiyat, zaman vb. bağımsız olduğu, bir kayıp ve yaş süreci yaşansa dahi belli bir süre sonra kişinin mutluluk seviyesinin eski yerine geldiği görülmüştür. Bu noktada aslında sınavı kazansam, evlensem, iş kursam, ev alsam, zengin olsam, atansam mutlu olurum gibi şeylerin mutluluğun kalıcılığı ile ilgisi olmadığını söylemek sanıyorum çok da yanlış olmayacaktır.  Ancak bu bizi, “Mutluluğum ne yaparsam yapayım nasılsa artmaz” yanılgısına da götürmesin.

Nurhayat Ertan Yetiş: Peki mutluluğu arttırmak için neler yapılabilir?

Merve Gürsoy: Mutluluk aynı zamanda düşünsel de bir süreç. Bir olay olduğunda ya da bir şey yaşandığında aklımıza ilk gelen şeyler eğer daha işlevsel düşüncelerse; duygu durumunu ve davranışı da o yönde etkileyecektir. Bu düşünce düzenlemeye önem verdikçe otomatik olarak ruh halimizde de pozitif anlamda değişmeler yaşanacaktır. Mesela arkadaşınız buluşmaya geç geldi, ilk aklınıza ne gelir? Beni ekti mi, kesin evden geç kalır zaten mi, yoksa kesin yoldadır trafiğe takıldı herhalde mi? Aklınıza gelen her cümle sizde başka bir duyguyu tetikler ve daha farklı davranmanıza neden olur. Neden trafiğe takıldığını düşünmeyelim ki o halde?

Nurhayat Ertan Yetiş: Mutlu olmanın formülleri var mı peki?

Merve Gürsoy: Örneğin; her gece yatmadan kendinize ayıracağınız 5 dakikanız var mı? Cevabınız evetse haydi buyurun formüle:

Son 24 saatini düşün. Son 24 saatteki faaliyetlerini, boş zamanlarını, hobilerine ayırdığın zamanı, aileni/ailenle yaptıklarını, arkadaşlarınla geçirdiğin zamanı vb. Bunlardan seni en çok tatmin, mutlu eden üç tanesini Sırala:
1)
2)
3)
Eğer ki bunu gerçekten görev olarak değil de inanarak yaparsanız 2-3 gün sonra daha olumlu noktalara gözünüze çarpmaya başlayacak.

Ayrıca bir formül de aynayı kendimize tutacağımız yerden gelsin. Genellikle insanlar birbirlerini olumsuz yönleri ile eleştirir ve ne yazık ki birçok insan bu olumsuz eleştirileri o kadar içselleştirir ki, kendini olumsuz eleştirirken çok acımasızca; iş olumlu eleştiriye gelince de çok cimri davranır.
O zaman bugün bir farklılık yapın ve kendinizde beğendiğiniz 5 tane özelliği bir kenara not edin. Sonrasındaki günler içinde iyi ki yaptım, şunu güzel beceriyorum, bu alanda iyiyim, şu yönümü çok seviyorum dediğiniz özellikleri de 5 maddenin altına sıralamaya devam edin.

Nurhayat Ertan Yetiş: Peki son olarak, geçmişin mutsuzluk üzerinde etkisi ne kadardır?

Merve Gürsoy: Bu soru bizi yine olumsuzluklara, pişmanlıklara ve keşkelere götürür daha çok. Bugünlere gelirken genetik yatkınlıklarınız elbette var ama çevreden öğrendikleriniz ve kendi kendinize fısıldadıklarınız da var ve tabii ki öğrenilmiş çaresizlikleriniz de. Geçmiş deneyimleri, genetik yatkınlığı falan değiştirme şansımız maalesef yok ama önce kendi kendinize fısıldadıklarınızı sonrasında da çevresel faktörleri değiştirme şansımız var. O zaman bugün başlamamak için bir sebep var mı?

HABER: Nurhayat ERTAN YETİŞ