İyi Partili Özatıcı, sert mesajlar verdi

Bir dizi programa katılmak amacıyla Denizli'ye gelen İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Cenk Özatıcı, Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında ülke gündemine dair bir takım değerlendirmelerde bulundu. Açılım süreci başta olmak üzere çeşitli konulara temas eden Özatıcı, önemli mesajlar da verdi.

İYİ Parti Denizli İl Başkanlığı tarafından düzenlenen “Bir Şehidin Emaneti, Bir Milletin İntihanı: Açılımın Perde Arkası” programına katılmak amacıyla Denizli’ye gelen İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Cenk Özatıcı, ilk olarak parti binasını ziyaret etti. İl Başkanı Süleyman Semerci, Merkezefendi İlçe Başkanı Erdem Hayta ve Pamukkale İlçe Başkanı İlmi Köse ve yönetim tarafından karşılanan Dr. Özatıcı, burada bir süre partililer ile sohbet etti. Daha sonra Denizli Gazeteciler Cemiyetine geçen Dr. Özatıcı ve beraberindeki partililer, basın mensupları ile bir araya geldi. Basın toplantısında konuşan Dr. Özatıcı, Türkiye’nin siyasi, hukuki ve ekonomik gündemine ilişkin sert değerlendirmelerde bulundu. Yeni bakan atamalarından yargı-siyaset ilişkisine, “terörsüz Türkiye” raporundan erken seçim tartışmalarına kadar birçok başlıkta konuşan Özatıcı, mevcut yönetim anlayışını hedef aldı.

GAZETECİLERİ UNUTMADI

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Özatıcı, konuşmasının ilk bölümünde, ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na vurgu yaptı. Gazetecilik mesleğinin itibarının korunması gerektiğini ifade eden Özatıcı, bu alanda bir meslek yasasına duyulan ihtiyacı güçlü ifadelerle dile getirdi. Gazeteciliğin sıradan bir uğraş değil, doğrudan kamuoyunu ilgilendiren onurlu bir kamu görevi olduğunu belirten Özatıcı, medyanın yasama, yürütme ve yargının yanında “dördüncü erk” olduğunu hatırlattı. Bu nedenle gazeteciliğin herkesin keyfine göre yapılabilecek bir alan olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi.

BAKAN ATAMALARINI SERT BİR DİL İLE ELEŞTİRDİ

Yeni İçişleri Bakanı atamasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özatıcı, yapılan tercihler üzerinden devlet kurumlarının tarafsızlığına gölge düştüğünü savundu. Yeni İçişleri Bakanı atamasına sert eleştiri getiren Özatıcı “Paylaşımlara baktığınızda milli bayram yok, Atatürk yok. Sadece İlim Yayma Vakfı’na dair bir yakınlık görüyorsunuz. Buradan şu sonuç çıkıyor: Türkiye’de İçişleri Bakanlığı müessesesi, Bilal Erdoğan’a yakın olmaktan geçiyor algısı oluşuyor” dedi.

“BİR HAFTA ÖNCE CÜBBE, BİR HAFTA SONRA ROZET”

Adalet Bakanı’nın görev sürecini eleştiren Özatıcı, yargıdan yürütmeye geçişin siyasi tercihlerle şekillendiğini dile getirdi. Atamanın yargının siyasallaştığını gösteren bir örnek olduğunu ileri süren Özatıcı; “Geçen hafta cübbeniz var, cübbenizde düğme yok; bir hafta sonra artık bakansınız, rozet takıyorsunuz. Beni geçtiğimiz hafta yargılayan savcı, bu hafta siyasi kimlik kazanıyor. Böyle bir sistemde yargının bağımsızlığından söz edilemez” dedi.

SİSTEM TÜM DENGELERİ BOZDU”

Mevcut yönetim modelini sert sözlerle eleştiren Özatıcı, sistemin devlet yapısını işlevsiz hale getirdiğini söyledi. Özatıcı, sistem eleştirisini şu ifadelerle dile getirdi; “Bir cumhurbaşkanı düşünün; bir taraftan vali atıyor, bir taraftan parti il başkanı atıyor. Cumhuriyet Başsavcısı’nı bir hafta sonra Adalet Bakanı yapıyor. Bu ne parlamenter demokrasi ne başkanlık sistemi. Bunun dünyada bir örneği yok.”

“TERÖRSÜZ TÜRKİYE RAPORU YENİ BİR MİLLET TANIMI GETİRİYOR”

İYİ Parti’nin rapora neden imza atmadığını ayrıntılı şekilde anlatan Özatıcı, metnin Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu değerleriyle çeliştiğini savundu. Raporu  değerlendiren Özatıcı, “Raporu kelime kelime inceledim. Atatürk’ün ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran halka Türk milleti denir’ tanımından uzaklaşılıyor. Lübnan modeline, Suriye modeline kapı aralayan bir metinle karşı karşıyayız” dedi.

 “BU BİR KARDEŞLİK PROJESİ DEĞİL, SEÇİM HESABIDIR”

İktidarın yürüttüğü sürece dair eleştirilerini sürdüren Özatıcı, hedefin siyasi olduğunu ileri sürerek; “Bu bir kardeşlik projesi falan değil. Tek amaçları, Öcalan üzerinden DEM Parti’yi kontrol edip, bir sonraki seçimde AKP–MHP bloğuna eklemek. Başka hiçbir dertleri yok” iddiasında bulundu.

“EKONOMİ BU HALDEYKEN ERKEN SEÇİM YAPAMAZLAR”

Ekonomik veriler üzerinden erken seçim ihtimalini değerlendiren Özatıcı, iktidarın sandıktan kaçınacağını savundu. Erken seçim öngörmediğini belirten Özatıcı; “2026 bütçesinde 2,7 trilyon lira faize gidiyor. Emekli maaşı 20 bin, açlık sınırı 31 bin lira. Asgari ücret 28 bin lira. Açlık sınırının altında. Ülkenin yarısı açlık sınırının altında yaşarken bu iktidar erken seçime gitmez” dedi.

MUHALEFETE SESLENDİ

Muhalefetin izlemesi gereken yol haritasına da değinen Özatıcı, ortak değerler etrafında birlik çağrısı yaparak; “Farklılıklarımız olacak ama Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu felsefesine, üniter yapısına sahip çıkan partiler, en doğru stratejiyle milletin teveccühünü alabilir” dedi. Bu yaklaşımın, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu tarafından daha önce “bütünleşik muhalefet” kavramıyla ortaya konulduğunu hatırlattı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Cenk Özatıcı Süleyman Semerci