İlk yardımla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattılar

Kızılay ilk yardım eğitim merkezi Mesul Müdürü Neriman İnci Altın ve Kan merkezi doktoru İlk Yardım Eğitmeni Dr. Nesrin Girgin, Deha TV'de Eylem Şimşek'in sunduğu Güncel programına konuk olarak ilk yardımın önemini anlattı. Altın ve Girgin'in verdiği ortak mesaj ise ilk yardımı doğru ve yerinde yapmak oldu.

Kızılay ilk yardım eğitim merkezi Mesul Müdürü Neriman İnci Altın, “Günlük yaşantımızda ev kazası, iş kazası, hastalıklar gibi durumlarda yanlış müdahaleler sonucu kişiler sakat kalmakta veya hayatını kaybetmektedir. Zaten kazalarda ölümlerin yüzde 10‘u ilk 5 dakikada içerisinde, yüzde 50’si yarım saat içerisinde meydana geliyor. Doğru ilk yardım ile kişilerin hayatta kalmasını sağlayabiliriz. 112 ekipleri gelene kadar, elimizdeki imkanımız neyse; kanaması varsa bir tampon yapmak, kırığı varsa sabitlemek, olay yerini güvenli hale getirmek, hatta 112’yi arayabilmek bile en büyük ilk yardımdır. Yani sağlık personeli gelene kadar ilaçsız müdahalelere ilk yardım diyoruz. İlk yardım için çok bir şeye ihtiyacımız yok. Elimizdeki imkanları, ellerimizi bazen de nefesimizi kullanmak yeterli olacaktır” dedi.

İnsan panik halinde bir şey yapması gerekiyormuş gibi hissettiğinden bahseden Kan merkezi doktoru İlk Yardım Eğitmeni Dr. Nesrin Girgin, “Doğru olan her zaman bir şey yapmak değildir. Eğer pozisyonda risk görüyorsak, kırık olabileceğini düşünüyorsak onun altında en iyi ihtimalle çıkık, büyük ihtimalle de kırık vardır. Bu nedenle biz ona gerekiyorsa hiç dokunmayacağız. Hele ki bilinci yerinde, solunum alabilen bir insansa kendine bile “Dokunma” diyerek telkin edip rahatlatmak gerekiyor. Bu nedenle bazen bir şey yapmamakta hayat kurtarıyor. Karga tulumba tarzı taşımalarla çoğu insanı özürlü bırakıp felçli kalmalarına sebep olmuşlardır. İlerlemiş teknoloji ile herkesin iyi eğitim aldığı dönemde artık bunu yapmayalım diyoruz. Bilinci yarı açık uyumayı tercih ediyor ve solunum sıkıntısı yoksa başında bekleyerek solunumunu takip edebiliriz. Eğer güvenli bir yere çekmemiz gerekiyorsa yarar zarar oranına bakacağız.  Eğer oranda güvenli bir yere çekmek gerekiyorsa onu yapacağız. Ama baktık yerimiz güvenli ise hiç ellemeyeceğiz” dedi.