Hurda deyip geçmeyin

Tarihin canlı şahitleri hurda diye satılıyor. Meraklıları ise geçmişin derin izlerini taşıyan eserleri saklamayı tercih ediyor.

Bir döneme damgasını vuran evlerimizde ve işyerlerinizde kullandığımız eşyalar, gerek bilinçli ve gerekse de bilinçsiz bir şekilde hurda diye satılınca ortaya bu görüntüler çıkıyor. 

Geri dönüşüm sektörünün önemli firmalarından biri olan Avcı Metal işletme sahibi İhsan Avcı, hurda diye satılan eşyaların içinden çıkan değerli parçaları saklamayı tercih ettiklerini söyledi. Arabanın için de mahallelerden toplanan hurdalar bize geliyor. Bodrum, çatı katı temizliği esnasında çıkan parçaları da hurdacıya satıyorlar. Onlar da bize geliyor. 



GEMİCİ SAATİ BİLE VAR

Eline geçen bir malzemenin ne olduğunu tam olarak bilemediği için İnternetten araştırdığını ifade eden Avcı, eski dönemlerde gemi kaptanlarının kullandığı gemici saati olduğunu öğrendiğini bildirdi. Avcı, "Bunun yanında radyo, mumluk, terazi, dinle taşı, kahve öğütme makinası, değirmen gibi özel parçalar da var. Bunlardı özel bölümde saklıyoruz. Eski eserlere değer verdiğimiz için gözümüz gibi bakıyoruz. Geçmişe değer vermezsek geçmişimizi iyi bilmezsek geleceğe nasıl bakarız" dedi.



"HER ESER TARİHİ DEĞİLDİR"

Uzun yıllardır hurda işi ile uğraştıklarının altını çizen Avcı, vatandaşlara da uyarıda bulunmayı ihmal etmedi. Avcı, "Genç nesil geçmişi bilmedikleri için çok fazla meraklı olmuyor. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık yeni üretilen metal melzemeler de eskitme ve çeşitli şekillerle tarihi eser gibi lanse edilebilmektedir. Bunu anlamak için büyükerr sormak yeterli olacaktır" dedi.

Ayşe MELEK

İhsan avcı hurda tarih