Eli işte kulağı üreticilerde

Buldan ilçesinde çekirdeksiz üzüm hasadına katılan Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, bir yandan üzün keserken diğer yandan da üreticilerin sorunlarını dinledi. Ün, 'Geçtiğimiz yıllara göre en az yüzde 30-40 rekolte düşmüş' dedi.

Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, sabahın erken saatlerinde Buldan ilçesinde Yenicekent ve Doğanköy Mahallesinde çiftçilerle buluştu. Milletvekili Ün, üzümde yaşanılan sorunları önce çalışan işçilerden, ardından da üretici ve alıcılardan dinledi. Üzüm bağlarını yerinde incelemek için bağlara giden Milletvekili Ün, “Yaşanan bu düşüş hem üreticinin maliyetlerini karşılamamasına hem de bağlarda yevmiye ile geçimini sağlayanların 2 ay az çalışmasına neden olacağı için gelir kaybına yol açacak. Bağların arasında çalışanlarla birlikte sofralık üzümleri kestiğim sırada aşırı sıcağın neden olduğu kararmalar firenin ne kadar fazla olduğunu gördüm. Bu yıl zor bir yıl yaşandı” dedi.

“BUNUN HİÇBİR TELAFİSİ YOK”

“İlaçlama döneminde yaşanan aşırı yağışlar sebebiyle bağa girip ilaçlama yapamadılar ve mantar hastalığı bağları vurdu” diyen Ün, “Rekolte düşüşü zaten kuru üzümün en azından şehrimiz için çok fazla mümkün olmayacağını gösteriyor. Bunun hiçbir telafisi yok. Çiftçinin hem doğa şartları nedeniyle, hem de maliyet kalemlerinin yüksekliği nedeniyle içinde bulunduğu sorunu en iyi bağa üzüm toplamaya giden teyzemiz açıkladı. ‘Çiftçinin karnını yarmışlar 40 tane gelecek sene çıkmış’ dedi. Her yıl yaşanılan sorunlar umudu hep gelecek yıla öteliyor. Zarar da etse seneye belki düzelir umuduyla toprağına bağlı kalıyor.” dedi. 

“ÇİFTÇİMİZE SAHİP ÇIKIN” ÇAĞRISI GELDİ

Doğanköy Mahallesinde Muhtar Ahmet Boynikar ile görüşen Milletvekili Ün, “Çiftçimizin zararı çok fazla, maliyet oranlarını incelediğimde durum üreticiyi de, bizleri de üzdü. Mevsimsel sorunların üzerine başta akaryakıt olmak üzere maliyet kalemlerine gelen zamlar, üreticiyi de alıcıyı da üzüyor. Bu yıl çiftçimiz için zor bir dönem oldu. Zor şartlar altında üretim gerçekleştirdiler. Mevsimsel hava olaylarından kaynaklı yağışlarının sürekli ve bol olması, mildiyö ve külleme hastalığı oluşarak ürün kaybı meydana geldi. Geçtiğimiz yıllara göre üzüm üreticimizin üretim kaybı yüzde 30 ile 40 civarında. Çiftçimize yeteri kadar sahip çıkmazsak, gelecek yıllarda ürün yetiştiremez hale gelecekler.” şeklinde konuştu.

Denizli Milletvekili Sema Sİlkin Ün üzüm üreticileri dertli Buldan Yenicekent üzüm üreticileri Doğanköy üzüm üreticileri