Depremzedeleri Bekleyen En Büyük Sağlık Sorunları

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay, enkazdan çıkarılan vatandaşlarda görülebilecek sağlık sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Erbay; 'İskemi ve Crush Sendromu nedeniyle yaşamını yitiren depremzedeler olabilir' dedi.

Tüm Türkiye’nin tek yürek olarak odaklandığı 10 ilimizde yaşanan depremde enkaz altında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları devam ederken, kurtarılan vatandaşlarda görülen veya yaşanabilecek sağlık sorunları da merak ediliyor.

“Kısa, Orta ve Uzun Vadede Sağlık Sorunları Yaşanabiliyor”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay, “Öncelikle tüm Türkiye’nin başı sağ olsun ve geçmiş olsun demek istiyorum. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına sabır diliyorum. Yaralılarımıza da acil şifalar temenni ediyorum. Enkaz altında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları ekiplerce sürdürülüyor. Tabi, sadece depremle değil, soğuk hava ile de bir mücadele söz konusu. Depremin üzerinden günler geçti ve saatler ilerledikçe umutlar da azalıyor ne yazık ki. Enkazdan kurtarılan vatandaşlarda bazı sağlık sorunları ile karşılaşılabilmektedir. Kısa, orta ve uzun dönem olarak bu sorunları ayırmak lazım” dedi.

“Crush Sendromu Can Kayıplarına Neden Olabiliyor”

Prof. Dr. Erbay açıklamalarının devamında; “Erken dönemde görülebilecek sağlık sorunlarını ele aldığımızda; enkaz altından sağ salim çıkarılan vatandaşlarımızın bazılarında doku ezilmeleri olabiliyor. Uzuv kesiklerine gidebilecek kadar kangren ve beslenme bozukluklarıyla karşılaşılabiliyor. Yine enkaz altında kalan vatandaşlarımızda doku ezilmelerinden kaynaklanan ve sonucunun böbrek yetmezliğine kadar gidebileceği Crush Sendromu görülebiliyor. Hasta sağ olarak kurtarılsa bile birkaç gün içerisinde kaybı söz konusu olabiliyor. Uzun süre susuz kaldıkları için erken dönemde yine böbrek yetmezliği görülebilmektedir. Kayıplar bu yüzden de olabiliyor” ifadelerini kullandı.

“Bir Tehlikede: İskemi”

Erbay yaşanabilecek bir sağlık sorununu daha dile getirerek; “Göçük altında kalan bölgeleri kanlanamayınca, beslenemeyince, kansızlık ve oksijensizlik durumu söz konusu oluyor. Biz buna “İskemi” diyoruz. Kan gidememesine bağlı olarak dokuda toksik madde birikiyor. Göçük altından çıkarıldığında o bölgeye yeniden kan birikiyor ve biriken toksik maddeler vücuda karışında ölüme sebep olabiliyor. Bu tür rahatsızlıkların çok uzmanca yönetilen bir ortamda tedavi edilmesi lazım. Kurtarma çalışmaları devam etmeli. Umutsuzluğa kapılmamalıyız"  dedi.

“Psikolojik Sıkıntılar Fiziksel Travmalar Kadar Ciddi Bir Sorun”

Uzun vadede de bazı sağlık sorunları yaşanabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Erbay; “Göçük altından kurtarılan vatandaşların bazılarında uzun vadede, kemik kırıkları ve ortopedik sorunların tedavi süreçleri olacaktır. Organ ezilmelerine bağlı tedaviler uzun sürebilir. Sadece fiziksel değil depremin psikolojik sorunlara da yol açacağını görmezden gelmemek lazım. Psikolojik sıkıntılar fiziksel travmalar kadar ciddi bir sorundur. Uzun terapiler ve psikolojik anlamda rehabilitasyon gerekli olabilir” diye konuştu.

 

deprem depremzede kahramanmaraş deprem maraşdeprem hataydeprem diyarbakırdeprem kilisdeprem osmaniyedeprem şanlıurfadeprem adıyamandeprem adanadeprem malatyadeprem gaziantepdeprem enkaz enkazdankurtulan sağlıksorunu hakanerbay paü paühakanerbay