"Depremde en çok kadınlar ölüyor"

Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Platform adına açıklama yapan Ebru Koç Acar; 'Her kriz ve felaket durumundan en çok etkilenen kesim kadınlar ve çocuklardır. Depremlerde her zaman kadınlar daha fazla hayatını kaybetmektedir' dedi.

Asrın felaketi ile ilgili Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyen Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, önemli açıklamalarda bulundu. Platform adına konuşan Ebru Koç Acar; “Her kriz ve felaket durumundan en çok etkilenen kesim kadınlar ve çocuklardır. İngiltere’nin dünyaca meşhur üniversitelerinden Londra Ekonomi Okulu’nun (LSE) 141 ülkede yaptığı araştırmaya göre depremlerde her zaman kadınlar daha fazla hayatını kaybetmektedir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; deprem anında kadınlar genellikle kıyafetleri uygun olmadığı nedeniyle evden dışarıya çıkmakta gecikiyor ve en fazla enkaz altında kalanlar oluyor. Yine dışarı çıkmak için saniyelerle yarışılırken genellikle kadınlar evde çocuklarını arıyor veya evdeki diğer bireyleri dışarı çıkarmaya çalışıyor” dedi.

Denizli’deki kadınlara çağrı!

“Bir başka önemli konu ise deprem bölgesinde temiz su ve tuvalet ihtiyaçlarının yeterince karşılanmaması nedeniyle ortaya çıkan hijyen sorunu” diyen Acar sözlerine şöyle devam etti: “Tuvalet ve temizlik problemi bölgede salgın hastalıkların başlamasına ve yayılmasına, ayrıca özellikle kadınların ciddi enfeksiyonel hastalıklar yaşamasına neden olmakta. Bilinçli olarak yapılan tercihlerle deprem bölgelerinde yaşanılan krizler ve mağduriyetler halkın dayanışmasıyla sarılmaya çalışılıyor. Bölgede hala ped, iç çamaşırı, hijyen kitleri gibi ihtiyaçların olduğunu biliyoruz. Denizli’de ise şuan AFAD’a kayıtlı olan ortalama on beş bin depremzede yerleşmiştir. Bu sayının büyük bir kısmını kadınlar ve çocuklar oluşturmaktadır. Bizler de Denizli’de depremin ilk gününden itibaren dayanışma çalışmaları yürüten kadınlar olarak buradan bir kez daha bu çalışmalarımızı sürdüreceğimizi duyuruyoruz. Hala bölgede yaşayan kadınların özel ihtiyaçlarına yönelik dayanışma kampanyamız devam etmekte. Diğer taraftan ise tüm Denizlili kadınları ilimize gelen, bu bölgeye yerleşen tüm depremzede kadınlar ile de dayanışmanın yollarını döşemeye ve güçlendirmeye çağırıyoruz. Yaşasın kadın dayanışmamız!”


 

deprem depremenkaz denizli denizlikadınlar denizlikadınplatformu kadınlarbirliktegüçlü denizligazetecilercemiyeti dgc depremvefat depremhijyen