Deprem sonrasında DASK, ne kadar ödeme yapar?

Tüm Türkiye, 10 ili etkileyen deprem sonrası DASK'ın ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha anladı. Karakuş Sigorta Danışmanı Gamze Say, DASK hakkında merak edilenleri anlattı.

Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli 2 büyük deprem ne yazık ki on binlerin canına mal olurken, on binlerin de yaralanmasına neden oldu. Henüz yaralar sarılmaya çalışırken, geçtiğimiz günlerde yeniden meydana gelen deprem bir kez daha yürekleri ağza getirdi.

Herkes deprem sonrasında Doğal Afet Sigortası’ndan (DASK) bahsetmeye başladı. Peki, nedir bu DASK? www.denizlidesiyaset.com’un muhabirlerinden Nurhayat Ertan Yetiş, DASK hakkında merak edilen her şeyi Karakuş Sigorta’nın Danışmanlarından Gamze Say’a sordu.

İŞTE O RÖPORTAJ!

Nurhayat Ertan Yetiş: Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) nedir?

Gamze Say: DASK zorunlu deprem sigortası olarak da bilinir. Devletin sigorta şirketleriyle ortaklaşa yürüttüğü bir teminat sistemidir. Zorunludur ve her yıl yenilenmesi gerekmektedir.

Nurhayat Ertan Yetiş: DASK neleri kapsar?

Gamze Say:  DASK deprem sebebiyle oluşabilecek bina hasarlarını karşılar bunlara deprem sebebiyle oluşan yangın yer kayması infilak ve tsunami dâhildir. Bina içindeki diğer değerlerin hasar riskini üstlenmez.

Nurhayat Ertan Yetiş: DASK’ın önemi nedir?

Gamze Say: Sigortalı mülk sahiplerine maddi güvence sağlar ve hayatın normalleşmesine yardımcı olup hasarlı veya kısmi hasarlı binaların zararını en kısa sürede çözümünü üstlenir.

Nurhayat Ertan Yetiş: Bu sigortayı neden yaptırmalıyız?

Gamze Say: Öncelikle ülkemiz deprem kuşağı içinde yer almaktadır. Deprem riskiyle bu kadar iç içe yaşayan bir toplum olarak mülk sahipleri sahip oldukları konut, dükkân gibi mülklerini güvence altına alması gerekmektedir.

Nurhayat Ertan Yetiş: Başvuruda nasıl bir yol izleniyor?

Gamze Say: DASK poliçesini yaptırmak sanıldığından daha kolay! Evinizi ve ailenizi güvence altına almak için yapmak istediğiniz DASK sigortası için gerekli belgelerle en yakın sigorta acentesine veya banka şubesine giderek yapabilirler.

Nurhayat Ertan Yetiş: DASK poliçesi bedeli nasıl hesaplanır?

Gamze Say: DASK primi hesaplanırken sigortası yapılacak yapının bulunduğu bölge en önemli faktörü oluşturur. DASK primi hesaplanırken yapının bulunduğu bölge yapının tarzı, yapı yaşı, yapının metrekaresi bulunduğu bölgenin deprem riski doğrultusunda belirlenir. DASK primini online olarak da https://dask.gov.tr/ adresinden de hesaplayabilirsiniz. DASK primin süresi 1 yıldır ve her sene yenilenmesi zorunludur.

Nurhayat Ertan Yetiş: DASK hangi durumlarda ödeme yapmaz?

Gamze Say: Deprem sigortasının karşılamadığı durumlar doğrudan depremden kaynaklanmayan hasarlar ilk sırada yer alıyor. Depremden önce veya farklı nedenlerle oluşmuş bina zararları ve poliçe hazırlanma aşamasında sizlerden istenen mesken yüz ölçümü, bina lokasyonu bina yaşı gibi bilgilerin doğru çıkmaması eksik veya fazla olması durumunda DASK tarafından ödeme yapılmaz.

Nurhayat Ertan Yetiş: Hasar sonrası DASK ödemesi nasıl hesaplanır?

Gamze Say: Deprem sonrasında meydana gelen zararlarda ödenecek sigorta bedelinin tespitinde sigorta edilen yapının metre kare bedeli ve metrekaresinin çarpılması sonucu elde edilen tutar olarak ödeme yapılır ancak ödenecek tutarın 640.000 TL olan teminat tutarından fazla olmaması gereklidir.

Nurhayat Ertan Yetiş: Hasar durumunda ne yapılmalı ve DASK tazminatı ne kadar sürede temin edilir?

Gamze Say: Hasar durumunun meydana gelmesinden sonra DASK hasar kaydını 15 gün içerisinde sigorta yapılan sigorta acentesi ile iletişime geçilip 125 Alo DASK üzerinden hasar dosyası açtırmak gerekmektedir. DASK tazminat ödemesi başvuru tarihinden sonra tazminat tutarının kesinleşmesi ve hasar tespiti yapılmasından sonra en geç 1 ay içinde ödeme yapılır.

Nurhayat Ertan Yetiş: Yaşanılan deprem sonrası DASK yaptıranların sayısında artış yaşandı mı?

Gamze Say: Yaşanılan deprem sonrasında DASK yaptıranların sayısında ciddi oranda bir artış söz konusu oldu. Deprem gerçeğini çok üzücü bir şekilde hatırladık. DASK poliçelerini konut sigortası ile destekleyenlerin sayısı da oldukça fazla. DASK; trafik poliçesi, konut sigortası ise kasko gibi değerlendirilebilir. Tekrar böyle bir felaketle karşı karşıya kalmayalım temennim ama riski de göz ardı etmeyelim.

dask dask nedir dask ücreti dask ücreti ne kadar nasıl dask yapılır dask ne kadar ödeme yapar