Denizli'de şap tehlikesinde son durum ne?

Denizli'de şap hastalığı alarmı nedeniyle hayvan pazarları ikinci bir emre kadar süresiz olarak kapatılmıştı. Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili konuyla ilgili son durumu aktardı.


Denizli'deki hayvan pazarları, Türkiye'de şap hastalığının daha önce hiç görülmeyen yeni tipi olan SAT-2 varyantının ortaya çıkması nedeniyle İl Hayvan Sağlığı Komisyonu kararıyla önlem amacıyla kapatıldı. İkinci bir emre kadar süresiz olarak kapatılan hayvan pazarı ve Denizli’de şap hastalığındaki son durum hakkında bilgi veren Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili; “Çevre illerde şap hastalığı görüldüğü söyleniyordu. Yeni bir tür olan SAT-2 varyantı yaygınmış. Bu hastalığın Irak’tan geldiği tespit edildi. Bazı şehirlerimizde görüldü. Denizli’de yok ancak komşu illerimizde bu varyantın görülmesi bizim de önlem almamızı gerektirdi. Bakanlığımız ciddi anlamda tedbir aldı. Tarım il ve ilçe müdürlüklerimiz bu anlamda hayvan hareketlerini geçici süreliğine durdurdu. Denizli Ticaret Borsası’nın işlettiği hayvan pazarı da bir süreliğine kapatıldı. Giriş çıkışlar yasaklandı. Bu süreç sıkı takip ediliyor. En kısa sürede durumun sona ereceğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz günlerde vali yardımcımızın başkanlığında Tarım İl Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıda aşı konusu görüşüldü. Kentimizde yüzde 90 oranında aşılama tamamlandı. Öncelik çevre illerden Denizli’nin ilçelerine hayvanların gelecek olma durumu nedeniyle bahsi geçen ilçelerimize verildi. İnşallah bizim şehrimizde bu hastalık görünmez. Bir an evvel de bu biter. Ciddi önlemler alındı. Denizli’de ve ülkemizde bu tür hastalıkları görmek istemiyoruz” dedi.

İnsanlara bulaşır mı?

Başkan Tefenlili hastalığın insanlara bulaşma riski ile ilgili de konuşarak; “İnsanlara bulaşma durumunun olmadığı söyleniyor. Hayvan besleyen vatandaşlarımızın nefes yoluyla bulaşma durumundan tereddüt ediliyor. Böyle bir durum yaşanmadı. Bu riskle ilgili de önlemler alınıyor. SAT-2 versiyonunda ağız köpürmesi ve ip gibi uzama görülüyor. Üreticilerimiz de eskisi gibi değiller. Böyle bir olasılıkta hemen bilgi veriyorlar. Hastalığı gizlemiyorlar. Çözüm bulunması için talepte bulunuyorlar. İlçe müdürlüklerimiz de besicilerimizin olduğu yerleri hızlı bir şekilde taradı. Aşılar yapıldı. Hayvan hareketliliği olmadığı sürece bu hastalığın yayılımı duracaktır. Kurban Bayramı’na da uzun süre var. Bu hastalığın bayrama kadar zaten sonlanacağını düşünüyoruz. Hastalıklı olan hayvanlar zaten kesilmiyor. Kesilse dahi 85 derecede kaynatıldıktan sonra böyle bir mikrop kalmadığını bilim insanları da söylüyor. Tedbirlerimiz oldukça sıkı. Herhangi bir sorun görünmüyor” ifadelerini kullandı.