Çal çeyrek asırlık geleneğine herkesi bekliyor

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, 9-10-11 Eylül'de düzenlenecek olan 25. Çal Bağ Bozumu Kültür ve Festivali ile ilgili tanıtım toplantısı düzenledi. Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde basın mensupları ile bir araya gelen Başkan Akcan, 'Hafta sonu gerçekleştireceğimiz festivalimize 19 ilçe, Denizli ve Türkiye'deki tüm misafirlerimizi davet ediyoruz' dedi.


“Mevsim tamamı ile hasatların kalktığı ve kar zarar oranlarının çıktığı, insanların yüzlerinin güldüğü ya da yüzlerinin gülmediği bir zaman dilimi içerisindeyiz” diyen Başkan Akcan, “Benim ilçem gelirinin hemen hemen tarım ve hayvancılıktan elde etmiş ve çocuklarının okul masraflarından tutun da tüm geçmiş ve geleceğini tarıma bağlamış, üreten, ürettiğinden azını tüketen, ülke ekonomisine büyük katkılar yapan bir ilçe. Bugün baktığımızda Çal denince akla sadece üzüm gelir ama bunun yanında ay çekirdeği, mısır, pancar, kekik, bamya, anason dahil olmak üzere her ürünün üretildiği, ülke ekonomisine katkı sunulduğu bir ilçedir. Biz 2021 yılında baktığımızda sadece şaraptan elde edilmiş olan ÖTV’si yaklaşık 600 milyon TL’dir. Bu direk Türkiye maliyesine yatmış olan paradır. Bu bizim gibi bir ilçe  için çok büyük bir rakamdır. Bunun yanı sıra travertenlerin yüzde 75-80’i Çal topraklarında çıkmaktadır. O yönüyle de büyük katkılar yapmaktayız” dedi.

Başkan Akcan, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“2014 yılında çıkmış olduğumuz bu yolda hep şunu söyledik; Tarım Kenti Çal adı altında başlatmış olduğumuz projede değişik ürünler denedik, değişik işler yaptık, değişik tarımsal ve hayvansal ürünler ortaya koymaya çalıştık. Başarılı olduklarımız da oldu, başarısız olduklarımız da oldu ama günümüze baktığımızda bizim projemizin pandemi döneminde ne kadar değerli, ne kadar önemli olduğunu gördük. Bundan dolayı biz ilçemizde hayvancılığa da katkı sağlamaya çalışıyoruz. Özellikle Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çiftimize destekle yapmış olduğu bütün ürünleri alıyoruz. Çiftçimize dağıtarak çiftçimizin cebinden para çıkmaması için çalışıyoruz. Hayvan pazarından tutun mezbahanesine kadar tüm hizmetleri sunmaya devam edeceğiz.

KEKİK ÜRETİMİ İLÇEDE YÜZDE 29!

İlçede üretilen kekik Türkiye üretiminin yüzde 29’unu sağlıyor. Alımlar hızlanır fiyatlar yükselirse çiftçinin yüzü gülecek.

FİYAT BELİRLENMEDEN SATIŞ YAPILMIYOR

Çiftçilerimizin birlik oluşturması için çalışmalar yaptık. Fiyat belirlenmeden üzümler toplanmadı, satışlar yapılmadı. Daha önceleri üzümler fiyat belirlenmeden alıcılar tarafından götürülür, nisan ayında para yatırılırdı. Çiftçi üzümünün değerini yatan paradan öğrenirdi. Bunu ortadan kaldırdık. Bu yıl Çalgarası 10.5 TL, Sultaniye üzümü 8 TL olarak belirlendi.

FESTİVAL HAFTA SONU BAŞLIYOR

9-10-11 Eylül’de 25. Çal Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali’mizi yapacağız. Çal’a ait halı ve kilim motiflerini ön plana çıkaracağız. Dokumacılar festival boyunca halı ve kilim dokuyarak canlı performans yapacak. Keşkek, Ege Bölgesi’nin önemli değerlerinden. Değirmenlerde buğdaylar dövülecek, keşkek pişirilecek ve gelen misafirlerimize ikram edilecek. Ressam İbrahim Çallı’nın torunu Gürcan Ekici her yıl olduğu gibi bu yıl da canlı resim performansı gerçekleştirecek. İlçemizde üretilen bamyaların çizimi ve kurutulması ile ilgili kadın kooperatiflerimiz festival alanında yer alacak. Kuru bamya çok değerli ve kilosu 400 TL’yi buldu.

HERKESİ FESTİVALİMİZE BEKLİYORUZ

Hafta sonu gerçekleştireceğimiz festivalimize 19 ilçe, Denizli ve Türkiye’deki tüm misafirlerimizi davet ediyoruz”.