Bu proje Türkiye'ye örnek oldu

Baklan Belediye Başkanı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Gülsever, düzenlediği toplantıda 'Yağlık Ayçiçeği Ekilişinin Teşviki ve Yaygınlaştırılması Projesi'ni tanıttı.


Toplantıya davet edilen yağlık ayçiçeği hibrit tohum üretim, tedarik hizmeti veren firma temsilcileri, mahsul alım taahhüdünde bulunan Denizli’de Ayçiçeği yağı üretimi sanayi sektöründe yer alan kuruluş yetkilileri de hazır bulundu.

Yeni ürün deseni oluşturmak ve çiftçilerin birim alanda daha fazla kar etmesini amacı ile oluşturulmuş proje hakkında açıklama yapan Baklan Belediye Başkanı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Gülsever,  “Baklan’ın mahallelerinde yeni ürün deseni oluşturmak, çiftçilerin birim alandan daha fazla kar elde etmelerini sağlamak amacıyla; Projeye destek sağlayacak İlçe Belediyesi, İl İlçe Tarım Teşkilatı ve Büyükşehir Belediyesi Kırsal Daire Başkanlığı iş birliğinde, Baklan tarafından hazırlanan “Yağlık Ayçiçeği Ekilişinin Teşviki ve Yaygınlaştırılması Projesi” tanıtım ve anlatımı İlçe çiftçilerimizin ilgili kurum ve kuruluşların sektör temsilcilerinin katılımlarıyla Belediye Kültür Merkezi toplantı salonunda sunulmuştur” dedi.

Projenin hedeflerini anlatan Başkan Gülsever, “Baklan İlçe ve Mahallelerinde 250 çiftçi ailesi tarafından 4000 dekar alanda; “Ürün Alım Garantili Sözleşmeli Tarım Modeli” esas alınarak üretim yapılacaktır. Uygulamada diğer bir öncelik Çiftçilerimizin olası pazarlama sorunu yaşamamasıdır. Proje çiftçi öz kaynak katkısı makine iş gücü esas alınarak yürütülecektir. Projede yer alan çiftçilere Tarım Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyesi tarafından tohum temini ve diğer girdi kullanımında destek sağlanacaktır.
İlçe tarımında yağlık ayçiçeği ekilişine yer verilmesi Dünya konjektörüne bağlı olarak olası ayçiçeği yağının arz açığına katkı sağlayacaktır. Çiftçilerimiz tarafından 4000 dekar alanda uygulanacak olan projenin mali rantabilite oranı %70,57 kâr ile 14.820.000 TL’dir” dedi.