"Bu işin şakası yok"

Merkezefendi Belediyesi Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu Üyesi Ali Faik İşmar, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 23. Yıldönümü nedeni ile bir mesaj yayınladı.


Merkezefendi Belediyesi Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu Üyesi Ali Faik İşmar, 17 Ağustos 1999’da meydana gelen ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği Marmara Depreminin 23. Yıldönümü nedeni ile bir mesaj yayınladı.

İşmar, “Tarih 17 Ağustos 1999… saat 03:02… Kocaeli/Gölcük merkezli 7,6 büyüklüğünde Türkiye’nin gördüğü en büyük depremlerden biri. Tüm ülke adeta bu depremle sarsıldı. 2010 yılında yayımlanan Meclis raporuna göre bu depremde 18 bin 373 kişi yaşamını yitirdi. Resmi olmayan verilere göre ise 65 bin kişi o gece can verdi. Ne yazık ki yaşanan bu felaketle depreme ne kadar hazırlıksız olduğumuz ortaya çıktı. On binleri kaybettiğimiz depremde, onların geride kalan yakınlarının çektiği korkunç üzüntü bir yana, bu depremlerin ülkemize maddi faturası da ağır oldu” dedi.

“Deprem, bir Türkiye gerçeğidir. Bu gerçekten kaçamayız; fakat alınacak önlemlerle kayıpları en aza indirgeyebiliriz” diyen İşmar, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Deprem uzmanlarının ve hepimizin söylediği şöyle bir cümle var: “Deprem öldürmez, bina öldürür”. Bu anlamda Türkiye depremlere karşı deprem öncesi, deprem sırası ve deprem sonrası alınacak önlemler konusunda tecrübeye ulaştı. Teknolojinin ilerlemesi ve doğru kullanılması, binaların temellerinin sağlam atılması, binalarda kullanılan malzemelerin doğru kullanılması depremin hasarlarını azaltacaktır.

Bu vesile ile 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümünde, böyle bir acının ülkemizde ve dünyada bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, depremde kaybettiğimiz deprem şehitlerimizi rahmetle anıyor, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum”.