BU GECE ÇOK UZUN OLACAK!

Bugün, Türkiye'nin de yer aldığı kuzey yarımkürede en uzun gece, en kısa gündüz yaşanacak. Bu tarihten itibaren ülkemizde ve kuzey yarım kürede gündüzler uzamaya (kış gündönümü) güney yarım kürede ise kısalmaya (yaz gündönümü) başlayacak.


Bu tarihten sonra Güneş ışınları, güney yarım kürede Oğlak Dönencesi’ne dik gelir ve aydınlanma çemberi kutup dairelerine teğet geçiyor. 21 Aralık’ta kuzey yarım kürede kış mevsimi başlayacak ve en uzun gece, en kısa gündüz yaşanacak. Türkiye'de saat 12.00'de cisimlerin yıl içerisindeki en uzun gölgesi oluşacak. Kuzey kutup dairesi ile Kuzey kutbu arasındaki enlemlerde gece süresi 24 saatten fazladır ve dolayısıyla yengeç dönencesinde saat 12.00’de cisimlerin yıl içindeki en uzun gölgesi oluşur. Bu tarihten sonra geceler kısalmaya gündüzler uzamaya başlayacak.

21 Mart’ta gece-gündüz eşit olacak

Ekinoks tarihleri olarak da bilinen mevsimlerin tam başlangıç tarihi olarak da ifade edilebilecek olan tarihler şu şekilde:  21 Mart: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlar. 21 Haziran: En uzun gündüz, en kısa gece. Yaz mevsimi başlar (Kuzey yarım kürede) 23 Eylül: Gece ve gündüz eşit olur. Yaz biter, sonbahar başlar. (Kuzey yarım kürede) 21 Aralık: En uzun gece, en kısa gündüz. Kış mevsiminin başlangıcı. (Kuzey yarım kürede)