"Azerbaycan yalnız değil"

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Denizli Şube üyeleri Azebaycan'ın kuruluş yıldönümünde başın açıklaması yaparak kardeş Azerbaycan halkına yaşadıkları süreçte destek verdi.

Azerbaycan Karabağ Parkı’nda bir araya gelen dernek üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Denizli Şube Başkanı Kadir Erken,  Azerbaycan ordusunun Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarını tek-tek işgalden kurtarmaya başladığına vurgu yaparak sözlerine başladı. Erken, “Ermenistan’ın kardeş Azerbaycan topraklarının işgalini ve Dağlık Karabağ’a saldırılarını sürekli sürdürmesi ve artırması sonucunda Azerbaycan Savunma Bakanlığı, topraklarını Ermeni silahlı kuvvetlerine karşı savunmak ve sivillerin güvenliğini sağlamak amacıyla tüm cephe hattı boyunca, ilk olarak karşı taarruz kararı aldı. Güçlü Azerbaycan ordusu, Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarını tek-tek işgalden kurtarmaya başladı. Türk Dünyasının Mühendis ve Mimarlar Birliği’nin yaratılmasının kutlandığı jübile toplantısının tarihi, Ankara’nın başkent ilan edilmesinin 96.yıl dönümüne denk geldi. Bu nedenle,13 Ekim 2020 tarihte, birlik üyelerimizin katılımıyla, Gazi Üniversitesi Kültür Merkezi’nde birliğimizin genel merkezi yönetim kurulu üyeleri, şube başkanları ve operasyon komisyon başkanlarıyla toplantı yapılmış ve ‘Karabağ’ın dünü, bugünü ve geleceği’ özel gündemiyle dünya kamuoyuna duyurulacak bir basın bildirisi hazırlanmasına karar verilmiştir” dedi.

 

DÜNYAYA SESLENDİLER

Dünya kamuoyuna seslenen Erken, “"Türk Dünyasının Mühendis ve Mimarlar Birliği, Türk Dünyasında dilde, düşüncede birlik fikrinin, mühendislik, mimarlık ve kentleşme alanında gerçekleştirilmesi, mesleki eğitim, mesleki gelişim ve alan tecrübeleri iş birliklerinin sağlanması amacıyla, coğrafyamız dışında bilinmeyen mimari eserlerin çeşitli nedenlerden dolayı harap oluşunu, yok olma eşiğine gelmiş mimarinin tamamen kaybını engellemek ve dünyaya tanıtmak için kuruldu. Birliğimiz, Türk Dünyasını uluslararası düzeyde temsil etmek ve karşılaştığı her türlü sorunları çözmek açısından inisiyatifte bulunmaya ve öncülük edebilmeye muktedir olan güçlü bir sivil toplum kuruluşudur. 30 yıl önce Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne, özellikle de Hocalı katliamında, masum ve savunmasız kardeşlerimizi acımasız şekilde katleden ve bu topraklarda sahip olduğumuz kültür ve mimarlık eserlerimizi mahvetmeye çalışan Ermenistan, 28 Eylül 2020 tarihte ağır silahlarla Azerbaycan’ın çeşitli yerlerinde yaşayan suçsuz kardeşlerimize, aynı zamanda Azerbaycan’a ait olan Dağlık Karabağ topraklarına defalarca hücum etmeye başlamıştır. Türk Dünyasının Mühendis ve Mimarları adına bu saldırıları en şiddetli şekilde kınıyor ve Azerbaycan halkının toprak bütünlüğünü korumak için başlattığı bu mücadelesini destekliyoruz. Bugün, tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşen Ermeni saldırıları ve terörüne karşı kendi topraklarını savunan, Dağlık Karabağ dışında ikamet eden sivillerin, kardeşlerimizin Azerbaycan’da cephe bölgesiyle ilgisi olmayan diğer Şehir ve İlçelerimizin ateşkes mutabakatına rağmen ağır hücum ve balistik roketlerle bombalanmasını ve masum sivillerin şehit edilerek öldürülmelerini ve yaralanmalarını en sert şekilde kınıyoruz. Kadim Türk dünyasındaki tüm Türk Halklarının ve adalete inancı olan dünya halklarının tamamının Azerbaycan’ın yanında olduğuna inancımız tam. Devletimiz Türkiye Cumhuriyeti başta olmakla, bağımsız Türk Devletlerinin, Karabağ’ın asıl sahibi olan Azerbaycan’a kavuşuncaya kadar desteklerini sürdüreceklerini biliyoruz. Türk devletlerini, Tüm Türk Halklarını ve biz sivil toplumu birleştiren bu türden olay ve saldırılar bizleri güçlendirecektir. Azerbaycan bayrağı Karabağ’da ebediyen dalgalanacaktır. Bu nedenle, topraklarını korumak ve işgalden kurtarmak için şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Allah tüm Azerbaycan Türkü kardeşlerimize ve Türk Dünyasına yardım etsin. Unutulmasın ki, Azerbaycan yalnız değil. Biz hepimiz birlikte Türk Milletiyiz.’