Avukatlardan "Enkazın Mimarlarına" Suç Duyurusu!

Türkiye'nin ve dünyanın kilitlendiği, 10 ilde yaşanan depremlerde on binlerce bina enkaza döndü. Aralarında yeni yapılan binalarında bulunduğu enkazlar nedeniyle binlerce can kaybı yaşandı. Türkiye genelindeki 174 avukat yaşanan acıya sessiz kalmayarak, 'enkazın mimarlarına' Türk Ceza Kanunu'nun 83. maddesi kapsamında 'olası kastla adam öldürme suçu' nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Dilekçeler Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderildi.

Yaşanan kayıpların sorumluları hakkında soruşturma başlatılmasına yönelik suç duyurusu dilekçesi hazırlayan avukatlar, ülke genelindeki tüm meslektaşlarına çağrıda da bulundu. Konuyla ilgili açıklama yapan Denizlili Avukat Serhan Altay; “Dilekçeler illere göre ayrılmış olup dileyen herkes bu dilekçeleri kullanarak sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunabilir. Kişiler hakkında yaptığımız suç duyurularını ise “masumiyet karinesi” ve “kişisel verilerin korunması” nedeniyle sosyal medyada paylaşmıyoruz. Ancak imkanlarımız ölçüsünde tespit ettiğimiz ve teyit ettiğimiz sorumlu kişiler hakkında meslektaşlarımız suç duyurusunda bulunuyorlar” dedi.

“Sürecin Takipçisi Olacağız”

Av. Altay açıklamalarının devamında; “Dilekçelerin içeriğinde değişiklik yapılması halinde dilekçede yer alan isimlerin çıkarılmasını, değişlik yapan kişinin kendi adıyla dilekçeyi vermesini rica ederiz. Biz yalnızca il adlarını yazabildik. Sizlerden ricamız ölü ve yaralı olan ilçeler için de benzer dilekçelerin Cumhuriyet Başsavcılıklarına verilmesi. Dilekçeler anonim hazırlanmış olup, fikri mülkiyete dahil değildir. Dileyen herkes özgürce kullanabilir. Bizler, binaları inşa eden müteahhitler; yapıların mimari, statik ve her türlü plan, proje, resim ve hesaplarının hazırlanmasını ve bunların uygulanmasıyla ilgili fenni mesulleri, uzmanlık konularına ve ilgili kanunlarına göre sorumlulukları bulunan her türlü teknik görevliler ile inşaat aşamasından itibaren görev yapan her türlü yapı denetim görevlileri ve ilgili kişiler; binalara yapı kullanma izin belgesi veren, oturma izni veren görevli ve yetkililer; onlara bu yönde emir ve talimat veren yetkililer; denetim görevini yerine getirmeyen ilgili belediye, bakanlık yetkilileri ile depremin gerçekleşmesinin ardından arama ve kurtarma çalışmalarının geç, eksik ya da hatalı başlaması neticesinde kayıpların artmasına sebep olan sorumlular hakkında suç duyurusu dilekçemizi Cumhuriyet Başsavcılıklarımıza ilettik. Sürecin takipçisi olacağımızı da belirtmek isterim. Bu vesileyle tüm halkımıza baş sağlığı, ölenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifa ve yakınlarını kaybedenlere sabır dileriz” diye konuştu.
 

deprem depremhaberleri depremenkaz enkaz enkazsuçduyurusu depremsuçduyurusu