Avşarların tarihi konuşulacak

Kumafşarlılar Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Avşar Beyleri Bilgi ve Kültür Toyu gerçekleştirilecek.  Kumafşarlılar Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ramazan Afşar, Avşarların tarihinin anlatılacağı çalıştaya tüm Denizli halkını davet etti.


Kumafşarlılar Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Avşar Beyleri Bilgi ve Kültür Toyu, 30-31 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek. Toyun içerisinde Avşarların tarihi, kültürü, komutanları, yemeklerinin konuşulacağı çalıştay yer alacak.

Çalıştay hakkında bilgi veren Kumafşarlıları Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ramazan Afşar, “Toyumuzun içerisinde Denizli bölgesinde yaşamış Avşarların tarihinin araştırılması var. Isparta, Muğla ve Denizli’den hocalarımız Avşarların tarihiyle ilgili bir çalıştay yapacak. Çalıştayda Avşar’ın tarihi, kültürü, yöresel yemekleri, komutanların araştırılması konuşulacak. Denizli’de iki tane Avşar köyümüz var. Eski adı Karahöyük Avşarı’ydı şimdi Avşar oldu. Diğeri de Kumavşarı. İki yerde etkinlik yapacağız. Avşar’da mehteranla Turgut hocanın buluşması olacak. Oradan Kumavşarı Mahallesi’ne geçeceğiz. Etkinlik Kumavşarı’nda 14:00’da başlayacak. Yöresel yemeklerimizden olan etli soğan aşı, bulgur pilavı, turşu ve kendi yaptığımız helva tatlımız yer alacak ve bunlar ikram edilecek. Bizim kendi yöremizin halk oyunları var. Ekibimiz bir oyun sergileyecek. Adana, Antalya, Kayseri, Ankara gibi Avşarların bulunduğu illerden çalıştaya katılımcılarımız olacak. Çalıştayda ozanlarımız konser verecek. Avşarların tarihini merak eden, ilgi duyan tüm Denizlili vatandaşlarımızı çalıştayımıza bekleriz” dedi.

BU YIL AVŞAR BEYİ BİR KADIN!

Her yıl düzenlenen festivalde Avşar Beyi seçtiklerini söyleyen Başkan Afşar, “Eski Avşar Beyi, seçtiğimiz Avşar Beyi’ne kılıç, sancak ve bayrağı teslim edecek. Yani bir devir teslim töreni var. Eskiden kılıç, bayrak ve sancak beylere teslim edilirmiş. Biz de bunu devam ettirelim dedik. Teslimden sonra süre bir yıl oluyor. Temmuz’da bizim bir festivalimiz var. Temmuz’a kadar geçerli olacak. Bu sene hastalıktan dolayı geç kalındı. Açık arttırma ile belli bir miktar karşılığında Avşar Beyi seçimi yapılıyor. Bu yıl kış olmasından dolayı Avşar Beyliği 16 bin liraya gitti. Bu az bir miktar çünkü bu ucuz bir beylik değil. Normal şartlarda 50 bin liraya kadar çıkardı. Bu yıl ki Avşar Beyi bir kadın, Almanya’dan Pınar Akay adında bir arkadaşımız oldu. Beyliği kendisine teslim edeceğiz. Annesi kendisi adına vekâlet edecek” ifadelerine yer verdi.

DENİZLİ TOYU KATILIMCI LİSTESİ ŞU ŞEKİLDE:

1.Şeref KOCAKAYA Dünya Avşarlar Derneği Genel Başkanı.
2.Naime KILIÇ Dünya Avşarlar Derneği Genel Sekreteri,
3.Tufan TUNÇ Dadaloğlu Avşarlar Dernek başkanı.
4.İsmail Albayrak Dünya Avşarlar Derneği Kayseri Şube Başkanı
5.Nihat ERÇETİN İzmir Yunus Emre Yörük Türkmen Dernek Başkanı
6. Tekin POLAT Kızıldere Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek Başkanı
7. Öcal ASLANKAYA Oğuz Boyları Dernek Başkanı Kayseri
8. Esat GEZER Dünya Avşarlar Derneği Reyhanlı Temsilcisi
9. Tugay KKOCAKAYA Sanatçı Kayseri
10. Halil DAYLAK Sanatçı Kayseri
11. Durdu DEMİREL Ozan Sanatçı Kayseri
12. Süleyman EROĞLU Dünya Avşarlar Derneği Ankara Temsilcisi
13. Ali YILDIZTEKİN Antalya Kayserililer Dernek Başkanı
14. Ayşe DEMİR Turgutlu Yörük Türkmen Dernek Başkanı
15. Beytullah  DUYAR Burhaniye Oğuz Boyları Dernek Başkanı
16. Ufuk DAYAN Yunus Emre Derneği muhasip üye
17. Asiye AVCI Yunus Emre Derneği Kadın Kolları Başkanı
18. Kudret HARMANDA Burdur Göller Yöresi Dernek başkanı
19. Dinçer AKYEL Bursa Osman Gazi Yörük Türkmen Dernek Başkanı
20. Ali KOCAKAYA Dünya Avşarlar Derneği Antalya Şube Başkanı
21. Mesut EKİNCİ Köşkerli Köyü Dernek Başkanı
22. Sezai KARAKAYA Gürleğen Dernek Başkanı, Muhtar